Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ'da gerilim tırmandı.

Cephe hattında havan topu ve tankların kullanıldığına dair açıklamalar gelirken, iki tarafta da kayıplar olduğu belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ermenistan ve Azerbaycan’a itidal çağrısında bulunup, her iki taraftan da ‘bir an önce’ ateşkese gitmelerinin istedi.

Putin’in mesajını ileten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus liderin şiddet olaylarının yenilenmesi nedeniyle ‘derin bir kaygı’ duyduğunu da aktardı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan'ı telefonla arayarak cephe hattındaki durumu görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ve Ermenistanlı mevkidaşı Edward Nalbandyan ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, mevkidaşlarına, çatışmaların sona erdirilmesi için duruma müdahil olmaları çağrısında bulundu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında krize neden olan Karabağ'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından bölgede üç yıllık bir savaş yaşanmıştı. Rusya'nın arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan arasında 1994'te ateşkes anlaşmasına varıldı, ancak bölgede gerilim dönem dönem yeniden tırmanıyor.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Interfax'a yaptığı açıklamada, Karabağ'daki gerilimi ‘yakından' izlediklerini söyledi.

(Kaynak: Sputnik)