Portekiz’in Porto şehrinde bulunan Kaadoorie Sinagogu için yazılan yeni Tora’nın yerine yerleştirilmesi törenine Türk Yahudi Cemaati Hahambaşısı Rav Haleva dahil, yedi ülkeden 300 Yahudi katıldı.

Portekiz’in ikinci en büyük şehri Porto’da bulunan Kaadoorie Sinagogu, İber Yarımadasının en büyük sinagogu olarak biliniyor. Porto Yahudi Cemaati, bölgenin en büyük sinagogunu topraklarında bulundurmasına rağmen halihazırda 100 kişiden oluşuyor.

Törene katılanlar arasında müstakbel Portekiz vatandaşı onlarca kişi vardı.

Portekiz, 2015’te çıkardığı bir kanun ile 500 yıl evvel ortaçağda Engizisyon sırasında ülkeden kovulan Sefarad Yahudilerinin varislerine  talepleri halinde yeniden Portekiz vatandaşlığı veriyor.

“BURADA ANTİSEMİTİZM YOK, OLSAYDI BEN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLMEZDİM”

Porto Yahudi Cemaati tarafından organize edilen törene katılan Porto Belediye Başkanı Rui Moreira, başına kipa giyerek yaptığı konuşmada şöyle konuştu: “Yahudi düşmanlığının Avrupa’da  hızla yükseldiği bugünlerde, bilmenizi isterim ki burada her zaman dostça karşılanacaksınız. Sefarad kültürü bu toprakların kültürünün şekil almasında büyük rol oynamıştır.”

19. yüzyılda Portekiz’e yerleşen Aşkenaz Yahudisi  asıllı bir aileden gelen Moreira konuşmasına şöyle devam etti: “Burada antisemitizm yok, olsaydı ben belediye başkanı seçilmezdim.”

(Kaynak: Şalom)