Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’ın sol hükümeti Syriza’ya yönelik baskılarına İspanyol halkından tepki geldi. Başkent Madrid’de toplanan Podemos taraftarları, Yunanistan’ın ‘boğulmak’ istendiğini ve bunun İspanyol solunu engelleme çabası olduğuna dikkat çektiler.

Podemos lideri Pablo Iglesias’ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi başkent Madrid’de Yunanistan’a destek mitingi düzenlediler. Syriza hükümeti başbakanı Aleksis Tsipras’ın 5 Temmuz’daki referandum kararını selamlayan Podemos lideri Iglesias, Euro Bölgesi ve IMF politikalarının ‘Yunan halkını aşağıladığını’ vurguladı.

YUNANİSTAN’I BOĞMAK, İSPANYOL SOLUNU ENGELLEMEK İSTİYORLAR

Konuşmasında Yunanistan’a yönelik baskılara dikkat çeken Iglesias, “bazı Avrupa ülkeleri Yunanistan’ı boğmak ve İspanyol soluna ‘ders vererek’ Avrupa’daki ekonomi politikalarına karşı her türlü alternatifi engellemek istiyorlar” diye konuştu.

Almanya’nın rolüne de dikkat çeken Iglesias, “Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Alman hükümeti demokrasiye saldırıyorlar, Avrupa’nın siyasi projesini yok ediyorlar” yorumunu yaptı. Iglesias, “İspanya Yunanistan değildir. İspanya’nın Avrupa’daki konumu çok güçlüdür ve Alman Başbakanı (Angela Merkel) önünde diz çökmeyeceğiz” dedi.

Kelime anlamı ‘Yapabiliriz’ olan sol parti Podemos, ekonomik krizin vurduğu İspanya’da son 2 yılda oldukça güçlenerek, mevcut merkez partilerine alternatif konumuna geldi. Anketler, Podemos’un bu yılın sonunda yapılacak genel seçimlerde iktidardaki Halk Partisi (PP) ile anamuhalefet Sosyalist Parti (PS)’den sonra üçüncü güç olacağını gösterirken, seçimlere doğru yakaladığı ivmeyi daha da arttırabileceği düşünülüyor. (ANF)