İspanya’da sol muhalefetin yükselen gücü olan Podemos’un lideri Pablo Iglesias'ın, cezaevlerindeki Basklı militanların ailelerinden uzak yerlerde tutulmalarına karşı çıkışı, yeni bir tartışma başlattı.

Podemos lideri Pablo Iglesias, İspanya ve Fransa’daki cezaevlerinde tutulan 500’e yakın ETA üyesi tutuklunun ailelerine yakın merkezlere transfer edilmesi gerektiğini söyledi. Iglesias, birçoğu ailelerinden yüzlerce kilometre uzaklıkta tutulan Basklı siyasi mahkumların ailelerinin mağdur edildiğinin altını çizdi.

BAZI DERNEKLERDEN TEPKİ

Iglesias’ın açıklamaları ise, Bask sorununun çözümünün önüne engel olarak çıkarılmak istenen bazı İspanyol derneklerinden tepki topladı. Podemos liderinin daha önce de Bask sorunu için ‘trajik siyasi sorun’ yorumunda bulunmasını da bahane eden dernekler, ETA ile yaşananın sadece ‘terörizm’ ile tarif edilmesinden yanalar.

Terörizm Kurbanları Derneği (AVT) Başkanı Angeles Pedraza, “İspanya’nın başına gelen en önemli trajedi ETA’dır” diyerek, mahkumlara yönelik taleplere karşı çıktı.

455 ETA ÜYESİ CEZAEVLERİNDE

İspanya ve Fransa arasında bölünmüş olan Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA üyesi 455 kadar kişi cezaevlerinde tutuluyor. Bu kişilerin 352’sinin ailelerinden 500 kilometrenin üzerinde uzaklıklardaki cezaevlerinde tutuldukları biliniyor.

Mahpus aileleri, çocuklarını düzenli olarak ziyaret edebilecekleri yakın kentlerdeki cezaevlerine transfer edilmelerini talep ediyorlar. (ANF)