Şili'de insan hakları komisyonu, eski cunta lideri General Augusto Pinochet dönemindeki ihlallere maruz kalanların sayısının bilinenden fazla olduğunu açıkladı...

Komisyon başkanı Maria Luisa Sepulveda, son 18 ay içerisinde o döneme ilişkin 32 bin yeni iddianın ele alındığını, bunların içinden siyasi tutuklu olan ve işkence gören 9800 kişinin daha belirlendiğini bildirdi. Ancak Sepulveda, kurbanların ne tür işkencelere maruz kaldıklarını ya da isimlerini açıklamadı.

Yeni rakamlar, bilinen kurbanların sayısını 40 bin 18'e taşıdı. Dönemin ihlallerinden hayatta kalanlara ömür boyu ayda 260 ABD doları tazminat ödenecek.

Komisyonun daha önceden yayımladığı raporda askeri rejim sırasında insan hakları ihlallerine maruz kalanların sayısını 27 bin 153 olarak belirtilmişti. O dönemde ölenlerin ya da kaybolanların sayısı ise 3 bin 65 olarak veriliyor

Valech Komisyonu'nun raporu, Şili'de 1990 yılından bu yana insan hakları ihlallerine ilişkin hazırlananların dördüncüsü. 1991'de hazırlanan ilk raporda o dönemdeki ölümler ele alınmıştı. 2004 ve 2005 yıllarındaki raporlarda da işkence vakaları soruşturuldu. Bu son rapor ise öncekilerin güncellenmesi niteliğini taşıyor.

Valech komisyonu, son raporla görevini tamamlamış olsa da Şili'de insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturmalar devam edecek. Mahkemelerde bekleyen yüzlerce dava bulunuyor ve bu davaların daha yıllarca devam edeceği tahminleri yapılıyor. Devlete bağlı istihbarat kurumlarınca siyasi sebeplerden gözaltına alınmış ya da işkence görmüş kişiler, gözetim altındayken kaybolanlar ya da kaçırılanlar, rejim kurbanı sayılıyor.

Ayrıca bütün vakaların General Pinochet'nin iktidarda olduğu 11 Eylül 1973 ile 10 Mart 1990 tarihleri arasında yaşanmış olması gerekiyor. (BBC Turkce)