Şili'de 1973-1990 yılları arasındaki General Augusto Pinochet döneminde, 5 Uruguaylı’nın kaybolmasından sorumlu tutulan 8 gizli servis polisinin hapse mahkum edildiği bildirildi.

 

Yargıç Joaquin Billard, polislerin, Uruguay vatandaşlarının, 1973 yılında Pinochet'in kanlı bir darbeyle yönetimi ele geçirmesinden kısa bir sonra kaçırılıp, 4 ay boyunca askeri koğuşlarda tutulmasından sorumlu olduklarına hükmetti.

 

Billard, Uruguaylıları kaçırmakla suçlanan eski gizli servis şefi Manuel Contreras'ı 10 yıl hapis cezasına mahkum etti.

 

Contreras, Pinochet döneminde adam kaçırma ve cinayet suçlarından yargılandığı diğer davalarda da 100 yıldan fazla hapis cezası almıştı.

 

Billard, 7 eski ajanı da 6 ve 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

 

Uruguay vatandaşlarının akıbetleri hakkında bilgi bulunmuyor.

 

Şili'de 11 Eylül 1973 yılındaki askeri darbede sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende'yi deviren General Pinochet, yönetime el koymuştu.

 

17 yıl süren diktatörlüğü sırasında yaklaşık 3 bin sivilin öldürüldüğü, on binlerce kişinin işkence gördüğü ve yaklaşık 200 bin kişinin sürgün hayatı yaşadığı Pinochet, insan hakları ihlallerinin yanı sıra zimmetine para geçirme iddiasıyla da soruşturma altındayken 10 Aralık 2006'da kalp krizi sonucu 91 yaşında ölmüştü.