Kürdistan Federe Yönetimi’ne bağlı peşmergeler ile merkezi Irak hükümeti güçleri arasında Tigrit kentinde çatışma çıktı. Çatışmada 1 sivilin yanı sıra 12 Irak askerinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Irak'ta merkezi hükümet ile Kürdistan Federe Yönetimi arasında bir süredir yaşanan gerginlik kanlı çatışmalara dönüştü. Irak merkezi ordusuna bağlı askerlerin Kürdistan Federe Yönetimi bölgesinin çevresini kuşatması üzerine Kürdistan Federe Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla harekete geçen peşmergeler, bölgeye merkezi hükümetin askerlerini sokmamak için önlem aldı. Merkezi hükümete bağlı Tigrit kenti yakınlarında peşmergelerle, Irak merkezi hükümetinin özel görevlendirdiği Dicle Birlikleri arasında çatışma yaşandı. Çatışmada 1 sivil ile merkezi hükümete bağlı 12 askerin öldüğü öğrenildi.

Günlerdir süren gerginliğin Kerkük'ten kaynaklandığı belirtildi. 140'ıncı maddeye göre Kerkük'ün demografik yapısı nedeniyle Kürdistan Federe Yönetimi veya Irak merkezi hükümetine mi bağlanacağıyla ilgi tartışmalar üzerine merkezi hükümetinin olası bir nüfus sayımına sıcak bakmadığı için Dicle Birliklerini Kürt bölgesine kaydırdığı belirtildi.

TÜRK BİRLİKLERİNİN ÇIKARILMASINI İSTEMİŞLERDİ

Bağdat yönetimi ile Kürdistan Federe Yönetimi arasında Peşmergelerin merkezi hükümete bağlanması yönünde tartışma yaşanmıştı. Bu tartışma sırasında merkezi hükümet Türk askeri birliklerinin Kürt bölgesinden çıkarılmasını istemesine, Kürt yönetimi sessiz kalmıştı.

IRAK HÜKÜMETİ’NDEN DİYALA SINIRINA ASKERİ SEVKİYAT

IRAK merkezi, hükümeti Diyala ili sınırlarına yakın bölgeye asker sevkiyatı yaptı. Himrin Sıra Dağları’nın yakınlarına konumlanan askeri birliklerin yanı sıra 100 askeri araç ve 35 tank da bölgeye yerleştirildi.

Irak Ordusu’nda kara kuvvetlerine bağlı bir tugay asker Diyala ili sınırlarına yakın Himrin dağları yakınına yerleştirildi. Kara kuvvetlerine bağlı bir alay asker de Uzeym barajı yakınlarına sevkedildi. Tugay ile birlikte 100 askeri araçtan oluşan ağır, orta ve hafif silahtan oluşan mühimmat taşıyan bir konvoy ve 35 tank da bölgeye gönderildi.

Bu arada Kerkük 1. Tugay komutanı Şerko Fatih Şivani, 4.,5. ve 12. alayların hazır bekletildiğini ve askeri izinlerin kaldırıldığını belirtti.

Bağdat hükümeti tarafından yapılan sevkiyatlar üzerine, peşmergeler de kırmızı alarm durumuna geçerken, konvoylar halinde Tuzhurmatu’ya konuşlandılar.

BAĞDAT İLE HEWLER ARASINDA İPLER KOPUYOR

Tigrit kentinde çıkan çatışmada 1 sivilin yanı sıra 12 Irak askerinin yaşamını yitirmesi ile ilgili bazı kaynaklar çatışma yaşandığını ileri sürerken, bazı kaynaklar ise olayın mayın patlaması olduğunu belirtiyor.

Tikrit şehrinde bir süreden bu yana aşırı İslamcılara karşı Irak ordusu operasyonlar düzenliyordu.

CUMA GÜNÜ ÇATIŞMA YAŞANMIŞTI

İki güç arasındaki gerginlik geçtiğimiz Cuma günü silahlı çatışmaya dönüşmüş ve 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden olmuştu. Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani de olay sonrası Peşmergeler’e ‘çatışmalara girmeme ve her türlü duruma hazırlıklı olma’ talimatı vermişti. Kürdistan Parlamentosu yayınladığı bir bildiri ile, Maliki tarafından ‘terörle mücadele etmek’ amacıyla kurulan Dicle Operasyon Gücü’nün Irak Anayasası’na aykırı olarak kurulduğunu ve meşru olmadığını duyurmuştu.

DİCLE GÜCÜ TARTIŞMALI ALANLARI ELE GEÇİRME MAKSATLI MI ?

Irak Merkezi Hükümeti ile Federal Kürdistan arasındaki ilişkiler son yıllarda yerini giderek tırmanan gerginliklere bırakmıştı. Petrol üretimi ve gelirlerinden elde edilen paylaşımı konusunda Kürdistan’a yeterince pay ayrılmaması dolayısıyla başlayan gerginlikler, Dicle Birlikleri olarak adlandırılan özel birliklerin kurulması ile daha da arttı. Kerkük başta olmak üzere birçok şehirden sorumlu olacak şekilde kurulan bu yeni birliğe Kürdistan yönetimi sert bir şekilde karşı çıkıyor. Bu birliklerin özellikle kuzeye kaydırılması ise Güney Kürdistan yönetimi tarafından provokatif bir girişim olarak kabul ediliyor. Zira güvenliği sağlanmak istenen birçok kentte zaten Peşmerge birlikleri bulunuyor.

Kürdistan yönetimi, Irak merkezi hükümetinin Dicle Operasyon Gücü ile aslında başta Kerkük olmak üzere halen statüsü netleştirilmeyen alanlarda hakimiyet kurmayı planladığını düşünüyor. Aynı şekilde, Kerkük Kent Meclisi de, Dicle Operasyon Gücü’nün dağıtılarak yerine Kürtleri ve Türkmenleri de alacak şekilde yeniden yapılandırılmasını istiyor.

Kürdistan Bölgesi’ni korumak ile sorumlu olan Peşmerge’nin elinde hava kuvvetleri bulunmamasına rağmen çok sayıda zırhlı araç ve ağır silah bulunuyor. Peşmerge birliklerinin yedeklerle beraber sayısı 250 bini geçiyor. Zorunlu askerlik hizmetinin bulunmadığı Kürdistan’da profesyonel olarak faaliyet gösteren Peşmergelerin sayısı kimi kaynaklara göre ise 350-400 bin arasında.

Irak ordusunun ise 350 bine yakın askeri bulunuyor. Anayasa’ya göre mevcudunun yüzde 17’sinin Kürtlerden oluşması gereken orduda Kürtlerin oranı yüzde 4-5 civarında. Yıllık ortalama 15-20 milyar dolarlık bir bütçesi bulunan Irak ordusunun modernizasyonu için de son yıllarda ciddi çabalar olduğu biliniyor.

Öte yandan, kimi kaynaklar askerlik hizmetinin zorunlu olmadığı Irak’ta, Başbakan Maliki’nin zorunlu askerlik hizmetini getirmek istediği görüşünde. Bunun da, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin çatışma noktasına geldiği bir dönemde gelmesi dikkat çekiyor. (F5haber, anf)