ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Türkiye’nin Afrin operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pahon, ABD askerlerinin Türkiye'nin Afrin'den sonraki hedef olarak açıkladığı Menbiç'ten çekilme gibi bir planı olmadığını ifade ederek, 'Türkiye ile çatışma olmaması için temasların sürdüğünü' aktardı.

Pahon,  “Afrin’de yokuz. Oradakiler bizim desteklediğimiz güçler arasında değil. Suriye ölçeğinde bugüne kadar nispeten güvenli bir alan olan Menbiç’te bugüne kadarki kazanımlarımızı korumak kritik önemde” ifadelerini kullandı.

Afrin operasyonunun IŞİD ile mücadeleye zarar vereceğini ifade eden Pahon, “Türklerin Afrin’den Menbiç’e geçmeyeceğini umuyoruz. Bu konuda gerçekten kaygılıyız. Bunun IŞİD ile mücadeleyi raydan çıkarma potansiyeli var. Bu, bugüne kadar ortaya koyduğumuz çalışmanın büyük ölçüde dikkatini dağıtacak bir şey. Türkiye’nin terörizm ve sınırlarındaki terör grupları konusunda ciddi kaygıları olduğunu anlıyoruz. Bunun tamamen farkındayız. Türkiye ile elimizden geldiği ölçüde birlikte çalışıyoruz ancak bu operasyon IŞİD’e karşı kazanımlarımızın bir kısmını kaybetmemize neden olacak bir potansiyel taşıyor” dedi.

Hürriyet.com.tr’den Cansu Çamlıbel'in sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Eric Pahon’un, açıklamaları özetle şöyle:

*Fırat’ın doğusundakilerle batısındakiler arasında bir fark olmadığını söylemek gerçekçi mi?

“ABD’nin SDG ile ilişki çerçevesine giren gruplarla girmeyenleri anlamak önemli. Bizim SDG ile ilişkimiz DEAŞ ile mücadele çerçevesinde devam ediyor. SDG ile sadece DEAŞ ile savaş ekseninde bir ilişkimiz var. SDG içinde DEAŞ ile mücadele eden gruplarla çalışıyoruz. Bu mücadeleden çıkan ya da Afrin’e giden birimler ABD tarafından desteklenen birimler değil.”

* Şurayı netleştirelim; SDG DEAŞ’la mücadele için kuruldu değil mi? Yani YPG ve diğer gruplar SDG çatısına DEAŞ ile mücadele için girdi...

“YPG’nin bütün unsurları SDG çatısı altında değil. Bizim birlikte çalıştıklarımız YPG’nin DEAŞ ile mücadeleye odaklanan birimleriyle SDG çatısı altına girenler.”

* Size göre SDG nedir, YPG nedir, YPG Kürdü kimdir, Afrin Kürdü kimdir, PKK kimdir? Şimdi bir de Menbiç Askeri Konseyi var. Bir dolu isim...

“Biliyorum çok kafa karıştırıcı... Bizim Suriye stratejimiz tamamen o bölgenin yerel savaşçılarıyla DEAŞ ile mücadele üzerine kurulu. DEAŞ’la mücadele ilerledikçe bazı birimler gerekli olduğunda ülkenin başka bölgelerine yönlendi. Bahsettiğiniz savaşçılar Afrin’i savunmak için Afrin’e döndü mesela. Ve bu insanların bir kısmı zaten Afrinli. Eviniz köyünüz saldırı altında ve gidip savunuyorsunuz. Umuyoruz ki, bunu yapmak için dönenler az sayıda bir grup savaşçıdır. Biz Türkiye’den bu operasyonun ölçeğini ve zamanını sınırlamasını istedik ki, böylece DEAŞ üzerindeki baskıyı devam ettirebilelim.”

“Menbiç’te bugün ABD’nin tek ortaklığı Menbiç Askeri Konseyi ile. Eğit-donat programını bu konsey ile birlikte yürütüyoruz. Yüzde 60’ı Arap, yüzde 40’ı ise Kürt, Çerkez ve Türkmenlerden oluşan bir yapıdan bahsediyoruz. Menbiç Askeri Konseyi SDG ile aynı hizada.”

* Aynı hizada ne demek?

“SDG’nin parçası mı yoksa onlarla sadece bağlantılı mı tam olarak emin değilim. Ama uyum içinde çalışıyorlar.”

* Türk ve ABD’li askerler arasında bir çatışma riski var mı? SDG ya da Menbiç Konseyi saldırıya uğrarsa ABD onları savunur mu?

Türkiye bir NATO müttefiki ve 1950’lerin ortasından beri ilişkimizde Türk askeriyle herhangi bir çatışmamız yok. Bunun bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz. Hükümetlerimiz bunun olmaması için her seviyede temasta.

Haberin tamamı burada.

Kaynak: Hürriyet