ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve bünyesindeki YPG’nin Fırat’ın doğusuna geri çekilme sözünü tuttuğunu açıkladı.

Cook, Pentagon’da düzenlediği günlük basın brifinginde bir gazetecinin, “YPG’nin Minbic operasyonunun ardından Fırat’ın doğusuna geri çekileceğini ve hatta çekilmenin başladığını söylemiştiniz. Ancak Türkiye, YPG’nin askeri unsurlarından hiçbirinin Minbic’ten Fırat’ın doğusuna hareket etmediğini savunuyor. Yorumunuz nedir?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

“Sahada gördüğümüz kadarıyla DSG, Fırat’ın doğusuna geri dönecekleri yolundaki taahhütlerini yerine getirdi” diyen Cook, Minbic’te hala küçük çaplı direnişlerin sürdüğünü, temizleme operasyonlarının devam ettiğini, halledilmesi gereken el yapımı patlayıcıların bulunduğunu söyledi.

Minbic’te bölgenin yerlisi olan güçlerle bu operasyonların bazılarını yürüten DSG üyeleri de olduğunu kaydeden Cook, ancak asıl DSG güçlerinin Fırat’ın doğusuna geri gittiğini ve bu konudaki sözlerini tuttuklarını düşündüklerini kaydetti. Cook, “YPG de bu güçlere dahil mi?” sorusunu, “Anladığıma göre öyle” diye yanıtladı.

'MÜHİMMATIN NEREYE GİTTİĞİNİ DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ'

Cook, “En baştan beri Suriye Arap Koalisyonu’na mühimmat sağladığınızı belirtiyorsunuz. Bu mühimmatın bazılarının bir şekilde YPD/YPG, hatta PKK’nın eline geçmediğinden ne kadar eminsiniz?” şeklindeki soru üzerine de, “Bunun olduğuna dair bir işaret yok. Bu gruplara mühimmat sağlamaya devam ettik. Mühimmatın nereye gittiğini dikkatle takip ediyoruz. Eğer insanlar bizimle vardıkları mutabakatlara uymazsa o zaman bizim malzememizi alamazlar. Bunu en başından beri açıkça dile getirdik” diye konuştu.

Türkiye güçleri ile YPG arasındaki çatışmalarda son duruma yönelik bir soru üzerine Cook, son 24 saatte Suriye’nin kuzeyindeki sükunetin devam ettiğini gözlediklerini belirtti.

'ÇABALARIMIZI ARTTIRDIK'

Cook, şöyle devam etti:

“Koalisyon ortağımız ve müttefikimiz Türkiye ile duruma ilişkin endişeleri hakkında çok yakın çalışmaya devam ediyoruz. Odak noktasının ortak düşman IŞİD üzerinde olmaya devam etmesi gerektiği noktasında Suriye’deki ortaklarımızla da birlikte çalışmayı sürdürüyoruz. Durumun hassasiyeti ve herkesin IŞİD üzerindeki baskıyı sürdürmesinin önemini göz önüne alarak, ortaklarımızın ve koalisyon ortaklarımızın endişelerini gidermeye yönelik çabalarımızı öncesine göre arttırdık.”

'TÜRKİYE SAĞLAM BİR MÜTTEFİK'

Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin şu anda ne durumda olduğuna dair bir soruyu da yanıtlayan Cook, Türkiye’nin “sağlam” bir NATO müttefiki ve koalisyon üyesi olduğunu, yıllardır işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Türkiye ile ABD arasında askeri alanda iyi bir geçmişin bulunduğuna işaret eden Cook, “Bu bağların geçmişte olduğu şekilde güçlü biçimde devam etmesi için çalışıyoruz. Bazı hassasiyetlerle ilgili zorluklar var, bunu anlıyoruz. Bu endişeleri gidermek için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. (Türkiye) NATO’nun ve koalisyonun önemli bir üyesi. Destek ve katkıları kritik derecede önemli” dedi.

ABD'NİN HAVA DESTEĞİ YARDIMI GÖNDERMEDİĞİ İDDİASI

Cook, bir gazetecinin, IŞİD’in saldırısına uğrayan Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu güçlerinin hava desteği talebinde bulunduğu ancak koalisyonun bu desteği sağlamadığı yönündeki haberleri sorması üzerine, bu konuda bilgisi bulunmadığını belirtti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi