Mehmet Emin Pencwini’nin adı, Türkiye’nin Kürt sorununa çözüm arayışları sırasında sıkça gündeme geldi. Türkiye ile PKK arasında arabuluculuk yapan Pencwini, bölgenin önemli siyasetçilerinden. Irak Parlamentosu’nda milletvekilliği de yapan Pencwini, bir dönem Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı Celal Talabani’nin danışmanlığını yaptı. Pencwini, merkezi hükümetin Kerkük’ü geri almasından sonra yaşananları Amerika’nın Sesi’nden Mahmut Bozarslan’a değerlendirdi:

“BAĞDAT’IN ŞARTLARI KABUL EDİLİRSE KÜRTLER 50 YIL GERİ GİDER”

Yaşananların Kürt bölgesi üzerinde etkisinin büyük olduğunu savunan Pencwini, “Irak Kürdistanı’nın siyasetine büyük bir etkisi oldu. Kürdistan bölgesel hükümetine büyük bir etkisi oldu, IŞİD ile savaşta Kürtler’e destek veren ülkeler Amerika, Avrupa Birliği, özellikle Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere gibi Peşmerge’ye gönüllü destek veren bu ülkelerin hiçbir tepkisi olmadı. Kürdistan üzerine gelen işgalcilere karşı resmi ya da kuvvetli bir tepkileri olmadı. Bu da şuna sebep oldu: Kürdistan bölgesinde halkın morali çok bozuldu. Kürt sorunu sona geldi gibi. Irak hükümeti zaferle çıkmış gibi gösterdi kendini, Irak kendi başarılı gördü. Bunun için tesiri bölge üzerinde çok oldu. Bana göre merkezi hükümetin şartları yerine getirilerse Kürt sorunu 50 yıl geri gider. IKBY elinde bulunan toprakların yüzde 45’i merkezi hükümetin eline geçti. Kürtler’in morali sadece burada değil diğer ülkelerde de yüzde 50 azaldı” dedi.

KÜRTLERE LOBİ ÇAĞRISI

Pencwini, Kürtler’in lobi faaliyetlerine başlaması gerektiğini savunarak, “İlişki içinde olunan ülkelerle yeniden ilişki kurulmalı. Amerika, Avrupa, bölgedeki hangi ülke varsa, bu ülkelerle yeni bir siyasete başlanmalı. Bu yaşadıklarımız şunu gösteriyor; bölgesel hükümetin Avrupa’da kuvvetli bir lobi yapması gerekiyor. Bölgeye gelip Kürt halkıyla buluşan dünyanın büyük devletlerin; Kürdistan bölgesine devlet gibi yaklaşan ülkelerin hepsinin kendi çıkarlarını gözettiği ortaya çıktı. Bu ülkelerle yeni bir siyaset başlatılmalı. Kürtler’in güçlü bir lobiye sahip olmaları için Avrupa, Amerika’da dünyada büyük bir harekete ihtiyaçları var. Önemli kararların, siyasi kararların alındığı yeni bir hareket tarzına ihtiyaçları var” diye konuştu.

“YNK İLE BAĞDAT ARASINDAKİ İTTİFAK KERKÜK YIKILMASIN DİYEYDİ’

Peki, KYB ile Bağdat arasında bir anlaşma sağlandı mı? Pencwini, iki taraf arasında ittifak olduğunu belirterek, anlaşmayı şu sözlerle savundu: “Hükümetle bazı YNK’li yöneticilerin Kerkük’ün alınması, kentin Musul gibi Halep gibi viran olmaması için bir ittifakları var. Çünkü oraya gelen güçlere Peşmergeler’in direnebileceğini sanmıyorum. Onların elindeki silahlardan medya hiç bahsetmedi. Şimdiye kadar öldürülen Peşmergeler’in nasıl öldüğü hiç konuşulmadı. Biz kentin ve halkın savunması için ittifak yaptık. Bazıları bu ittifakın yapılmaması gerektiğini savundu. Bizimkiler iki parti arasındaki siyasi pazarlıkların kurbanı oldu. Bu iki güç birbirini suçladı. Bu iki güç birbirini töhmet altında bıraktı. Arada oluşan boşluğu hükümet doldurdu.”

“AMERİKA’NIN Şİİ POLİTİKASI HATALI”

Pencwini’ye göre Amerika, Ebadi hükümetiyle anlaşarak büyük hata yaptı. Pencwini, “Amerika burada büyük bir hata yaptı. Amerika’nın hatası şuydu: Ebadi hükümetiyle anlaşmak... Önümüzde seçim var, beklenen, Ebadi eğer bir daha kazanırsa, partisi kazanıp hükümeti kurarsa, o hükümetin İran’ın etkisinden çıkması. Bu, Arap siyasetinin çerçevesidir. Bunun için Suudi’den ve Katar’dan para yardımı aldı Irak’ın yakılan yıkılan viran olan yerleri bu parayla yeniden ayağı kaldırılacaktı. Tek şart İran’ın kontrolünden çıkması… Bana göre bu bir hayaldir. İran Şii’liğe şimdi sarılmadı. Şiiler’in Harun Reşit zamanından, Veziri El Alkami zamanından beri, yani o günden beri yaptıkları plan, Bağdat’ı nasıl alırız, Irak’a nasıl yerleşiriz. İran dünyada Şii’liğin en büyük hükümdarıdır, İran dünya Şii’liğinin esas merkezidir. Bana göre Amerika’nın İran siyaseti bir hayaldir. İran var oldukça, İran İslam Cumhuriyeti sistemi var oldukça, İran - Suriye hatta Lübnan ve hatta bizim güneyimiz- İran siyasetinin kontrolünde olacaktır. Askeri siyasi ve ekonomik olarak onların kontrolündedir. Bu da Amerika’nın bu saldırılara karşı durmamasına neden oldu. Amerika’nın bölgeyle ittifakı var, böyle bir saldırı olacağı konusunda bilgileri vardı, ittifakları vardı. Bana göre Amerika’nın bu siyaseti yanlıştır ve başarılı olmayacaktır. Sünni ve Şiiler asla birbirine güvenmez. Iraklı Şiiler’in Sünni Suudi’ye güvenleri yoktur” şeklinde konuştu.

“AMERİKA KÜRTLER’LE YENİ SAYFA AÇMALI”

Amerika’nın Kürtler’le yeni bir sayfa açması gerektiğini vurgulayan Pencwini, “Amerika, Kürtler nezdinde yeni bir sayfa açmak zorundadır. Sadece güney Kürtleri değil diğer ülkelerdeki Kürtlerle de açmalı. Kendi gözleriyle görüyorlar. Pratikte görüyorlar bu siyaset yürümüyor. Bana göre bazı Avrupa ülkeleri, yeniden ilişki kuruyor. Rusya’nın Suriye’de ve Irak’ta Kürtler’le ilişkisi iyidir. Bana göre Amerika mecburen değişecek” diye konuştu.

Kaynak: Amerika’nın Sesi / Mahmut Bozarslan