Fransa'da 17 kişinin öldüğü saldırıların ardından Paris'te yüz binlerce kişi ve 50'den fazla ülkenin lideri "Birlik Yürüyüşü" için bir araya geldi.

Republique (Cumhuriyet) Meydanı'nda başlayan yürüyüş Place De La Nation'da (Ulus Meydanı) sona erdi.

50’YE YAKIN DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ön sırada bulunduğu kortejde aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da yer aldığı 50'ye yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanı yer aldı.

Dünya liderleri, yürüyüşün ardından terör saldırısında ölenlerin anısı için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Hollande ile birlikte kortejin ilk sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yer aldı.

Liderler çok sıkı korunan kortejle yaklaşık 400 metre yürüdüler.

Cumhurbaşkanı François Hollande, bu yürüyüşün ardından kortejde bulanan liderleri teker teker selamlayarak ve ellerini sıkarak, terörle mücadelede gösterilen dayanışma için teşekkür etti.


Organizatörler, Paris'te düzenlenen mitinge ise 1,5 milyon insanın katıldığını açıkladı.

Yürüyüş dolayısıyla olağanüstü güvenlik önlemleri alındı, Paris'e takviye birlikler sevkedildi. Yürüyüş güzerhgahındaki binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştirildi.

Fransa genelinde dün yapılan yürüyüşlere de yaklaşık 700 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.

AŞIRI SAĞCI PARTİ DAVET EDİLMEDİ

Bu arada, sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başlayan  Republique Meydanı'nda, kurbanlar için mumlar yakılarak çiçek bırakıldı. Dünyanın dört bir yanından gelen basın mensupları ve canlı yayın  araçları da meydanda görev yaptılar.

Yürüyüşe davet edilmeyen aşırı sağcı milliyetçi parti Ulusal Cephe  (FN) ise başkent dışındaki kentlerde alternatif bir yürüyüş yapacağını  duyurmuştu.

(BBC, Milliyet)