Paraguay Dışişleri Bakanlığı, Filistin’i 1967 sınırları içerisinde “Özgür ve bağımsız bir devlet” olarak tanıdıklarını açıkladı.

Paraguay Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Paraguay Cumhuriyeti bu devleti 4 Haziran 1967 sınırları ile özgür ve bağımsız olarak tanıdığını açıkça tekrar eder” denildi.

Dünya genelinde 100 kadar ülke Filistin’i resmen tanıdı. Bunların çoğunluğu 1988’de ilan edilen bağımsızlık deklarasyonundan sonra gerçekleşti. Ancak barış sürecinin tıkanması ardından Filistinli sorumlular tanınmak için çabalarını yoğunlaştırdılar. Filistinliler kendilerini tanıyan ülkelerin sayısının çoğalması ile birlikte bu taleplerin BM Güvenlik Konseyi’ne taşımayı umuyor.

Güney Amerika’da ise şu ana kadar 12 devletten 8’i Filistin’i tanıdı. Venezüella 2005’te Filistin’i tanırken 2 Aralık 2009’dan bu yana ise Brezilya’dan sonra Arjantin, Ekvator, Bolivya, Guayana, Şili ve Peru Filistin’i tanıdı. Diğer iki ülke olan Uruguay ve Sürinam ise 2011’de bunu yapacaklarını açıklamışlardı.

Geriye sadece Kolombiya kalıyor. Kolombiyalı politika uzmanı Alejo Vargas, İsrail’in Kolombiya’nın askeri anlamda çok stratejik bir ittifakı olduğunu belirtiyor.

ANF