Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, anne babaların çocuklarını "gururlarını incitmeden" fiziksel olarak cezalandırabileceğini söyleyince tepki çekti. Katolik dünyasının dini lideri, Charlie Hebdo saldırısı ardından da 'Anneme küfreden yumruğu beklemeli' dediği için eleştirilmişti.

Övgü Pınar’ın BBC Türkçe’deki haberine göre Papa Francesco, önceki gün Vatikan'daki genel kabulünde babaların aile içindeki rolüyle ilgili konuştu.

Babaların çocuklarının yetiştirilmesi sırasında yanlarında olması ve onları küçük düşürmeden cezalandırmayı bilmesi gerektiğini söyleyen Papa şöyle devam etti:

"Bir keresinde bir baba bana demişti ki 'Arada sırada çocuklarıma tokat atmam gerekiyor ama onları küçük düşürmemek için asla yüzlerine vurmuyorum'. Ne güzel, onurlu bir davranış. Çocuklarını cezalandırması gerekiyor ama bunu adil biçimde yapıyor."

Papa'nın bu sözleri medyada yer alınca tepki topladı. Kimi basın organları haberi "Papa, yumruktan sonra şimdi de tokata geçit verdi" diye duyurdu.

Papa'nın geçen ay Paris'te düzenlenen terör saldırılarını yorumlarken "Anneme küfrederseniz yumruk yemeyi de beklemelisiniz" şeklindeki sözleri ve bu sözlerin yarattığı tartışma hatırlatıldı.

Tepkiler üzerine, Vatikan basın sözcülerinden Thomas Rosica, Papa'nın şiddet uygulamayı savunmadığını, sadece "bir kişinin büyümesine ve olgunlaşmasına yardımcı olmaktan bahsettiğini" söyledi.

Rosica, "Kim çocuğuna ceza vermemiş ya da anne babasından ceza almamıştır ki?" dedi.

Katolik Kilisesi, fiziksel cezalandırma konusundaki tavrı nedeniyle BM tarafından da eleştirilmişti.

BM İnsan Hakları Komisyonu'nun geçen yıl yayımladığı raporda Vatikan'ın BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne uygun şekilde çocukları her türlü fiziksel ve zihinsel şiddetten koruması isteniyordu.