Mısır Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi ve Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus başkent Kahire’deki İttihadiye Sarayı’nda bir araya geldi.

Sisi ile görüşmesinin ardından El-Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib ile bir araya gelen Franciscus, Ezher tarafından düzenlenen El-Ezher Dünya Barış Konferansı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasına “Esselamu Aleykum” diye selam vererek başlayan Franciscus, Mısır’a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ezher Şeyhi’ne davetinden dolayı teşekkür etti.

Franciscus, "Hıristiyanlar ve Müslümanlar kardeştir. Dünyanın her tarafında kardeşliği sağlayabilmemiz için kötülüğe karşı durmalıyız. Bilim ve eğitim olmadan barış olmaz. Şiddet şiddeti, kötülük kötülüğü doğurur. Dini ve kültürel farklılıklar düşmanlık değildir." dedi.

Nil ülkesi Mısır’ın ilim ve medeniyetin simgesi olarak fizik, matematik ve mimaride insanlığa büyük bir miras bıraktığını kaydeden Franciscus, gençlere ve eğitime de değinerek şunları kaydetti:

"Gençler yeni dikilmiş fidanlar gibidir, onlara barış ve kardeşliği öğretmeliyiz. Dinlerin dünyada tekrar güçlenmesi gerekir. Din problem değil çözümdür, çözümün bir parçasıdır. Allah hayatı sever. Allah, barışın Allah'ıdır. Şiddet, dinin inkarıdır. Dini kimlikle ortaya çıkan şiddete karşı mücadele etmeliyiz. Uzlaşmaya çağrı yapmamız lazım, yıkıma değil. Silahlanmaya ve savaşlara karşı çıkmalıyız. Kendimizi korumak için silaha değil barışa ihtiyacımız var."

Franciscus’un bu akşam Mısır Kıpti Kilisesi lideri Papa 2. Tavadros ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

(Kaynak: Habertürk)