Dünyadaki şiddet olaylarının kapitalizm ile çoğaldığını ifade eden Papa medyayı da eleştiri oklarının hedefine koydu.

Arjantin asıllı Papa Francis kapitalizmi ağır bir şekilde eleştirdi. Kapitalizmi ‘yeni tiranlık’ olarak nitelendiren Papa’nın bu sözleri Hristiyanlık ve kapitalizm tartışmalarını yeniden alevlendirecek gibi.

Görüş ve önceliklerini açıkladığı 84 sayfalık Papalık Belgesi’nde önemli çağrılarda bulunan Papa,halktan uzak bir kilise yerine sokaklara açık bir kiliseyi tercih edeceğini belirtti.

Eski papaların akademik tarzı yerine Francis’in sıcak ve samimi üslubuyla kaleme alınan belgede Papa, insan yaşamının öncelikli olduğunun da altını çiziyor.

YOKSULLAR HABER OLMUYOR

Papa yaptığı yazılı açıklamada zengin işadamlarına çağrıda bulundu ve “Yoksulluğu ortadan kaldıracak projeler üzerinde çalışmalılar” ifadesini kullandı.

Papa aynı zamanda medyayı da eleştirdi ve “Şirketlerin hisseleri 2 puan düşünce haber oluyor ama evsiz bir insan ölünce bu nasıl haber olmuyor?” ifadelerini kullandı. Öte yandan bazı uzmanlar ise Papa’nın finans sistemi ve işadamlarına yönelik sözlerini eleştirdi.

“AMA VATİKAN’IN DA BANKASI VAR”

Bunun nedeni ise Papa’nın finans sistemini eleştirmesine rağmen Vatikan’ın banka sahibi olması gösterildi. Papa Francis’in açıklamalarına göre kapitalizm aynı zamanda gelir adaletsizliğini ortaya çıkarıyor ve bu da şiddet olaylarının yükselmesinde önemli bir rol oynuyor.

'GENÇLERE BAKMAYAN ULUSLARIN GELECEĞİ YOKTUR'

Arjantinli Papa Francis, ana vatanında da katıldığı bir televizyon programında genç işsizliğe dikkat çekti.

Papa, "Günümüzde paranın kral olduğu adaletsiz bir uluslararası sistem içinde yaşıyoruz. Bu, gençleri ve yaşlıları bir köşeye atan düşüncesiz bir kültür" şeklinde konuştu.

İsim vermeden Avrupa'da kimi ülkelerde genç işsizliğin yüzde 40'ı aştığını belirten Papa, "Genç nesil işin ve çalışmanın getirdiği onurdan yoksun kaldı" dedi.

"Genç ve yaşlı nesillerini umursamayan bir ulusun geleceği yoktur" diyen Papa, bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Genç insanlar toplumları geleceğe taşır, yaşlı nesil ise toplumsal hafıza ve bilgeliği yaşatır." (Hürriyet, Star, CNBCE)