Papa Francis bugün siyasi liderlere yönelik yaptığı açıklamada ‘mülteci haklarının milli güvenlikten önde tutulması gerektiği’ vurgusu yaptı.

Katolik Kilise’sinin lideri Papa Francis, Pazartesi günü Vatikan’da yaptığı açıklamada ülke liderlerine seslendi.

Avrupa’da birçok ülkede ‘mültecilerin ülkeye gelmesinin güvenlik sorunlarına yol açacağının’ iddia edilmesi üzerine konuşan Francis ‘mülteci haklarının milli güvenlikten önemli olduğunu’ kaydederek, "Mültecilerle dayanışma, göçlerinin her seviyesinde üst safhada tutulmalıdır: Ülkenize varışlarından, geri dönüşlerine. Mültecilerin ülkenize yasal ve güvenli yollardan girmesini destekleyen sınır yasalarını onaylayın. İnsanın benmerkezciliği, her zaman milli güvenliği en öne alıyor. Fakat bu doğru değil" dedi.

Gazete Karınca'nın Reuters’e dayandırdığı habere göre Francis ayrıca mültecilerin topluca sınır dışı edilmesine de karşı çıkarak ‘alternatif çözümler aranması gerektiğini’ söyledi.

Francis’e göre mülteciler ‘geldikleri topraklarda onları karşılayan milletler için önemli kaynaklar’ olarak görülüp onlara seyahat, iletişim ve adalet gibi temel hakların yanında ‘banka hesabı açmak’ gibi haklar da verilmeli.

Mülteci çocukların eğitim haklarının da özellikle sağlanması gerektiğinin üzerinde duran Francis ‘çocukların belli haklara doğuştan sahip olduğunu’ vurguladı.