Ermenistan ziyaretine bugün başlayan Papa Francesco, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı konuşmada 1915'te Ermenilere yönelik soykırımı "soykırım" olarak tanımladı.

Katolik Kilisesi ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco, üç günlük Ermenistan ziyareti kapsamında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi.

Ermeni siyasi ve dini otoritelerinin de katılımıyla, 12 Nisan 2015’te Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü vesilesiyle Vatikan’da düzenlediği ayini anımsatan Papa; “O vesileyle, Medz Yeghern’i, Büyük Kötülüğü, halkınızı vuran ve çok büyük sayıda insanın ölümüne yol açan olayın yüzüncü yılını andık” ifadelerini kullandı.

Papa, “Bu trajedi, bu soykırım, ne yazık ki geçen yüzyılın elim felaketlerinin başlangıcı oldu. Bunlar, tüm halkı ortadan kaldırma peşinde olan cellatlar tarafından çarpık ırksal, dini ve ideolojik gerekçelerle yapılabildi. Üzücü olan da, diğer ikisinde olduğu gibi bu olayda da, büyük uluslararası güçler yüzlerini başka bir tarafa çevirmişti” dedi.

Papa’nın seyahatini takip eden gazeteciler, kendilerine önceden dağıtılan Papa’nın konuşma metninde ‘soykırım’ ifadesinin yer almadığını aktardılar. Söz konusu metinde, Ermeni Tehciri ‘Büyük Felaket’ olarak anılıyordu.

Papa, 2015’te düzenlediği ayinde de ‘20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı’ demişti.

Bunun üzerine Türkiye, Vatikan nezdindeki büyükelçisi Mehmet Paçacı’yı geri çağırmış; bozulan diplomatik ilişkiler, ancak 10 ay sonra düzelebilmişti.

Paçacı, geçen Şubat ayında görevine geri dönmüştü.

Papa’nın Ermenistan ziyaretine ilişkin Salı günü gazetecilere brifing veren Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, soykırım ifadesi üzerinden politik, sosyolojik bir tuzağa düşmek istemediklerini belirtmişti.

Papa, önceki gün Ermeni halkına yönelik bir video mesaj yayınlamış, orada da soykırımterimini kullanmamıştı.

Tüm bunlar, Türkiye ile diplomatik bir kriz daha yaşamamak için Papa’nın bu ifadeyi kullanmayacağı yönünde yorumlanmıştı.

SARKİSYAN: SUÇLU ARAYIŞINDA DEĞİLİZ

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da, “Binlerce yıllık tarihimizde Ermeni halkı çok sayıda zorlukla karşılaştı. Soykırımdan yabancı güçlerin baskısına, dostlarımızın umursamazlığına ve inkara kadar” dedi.

Vatikan tarafından dağıtılan İngilizce metne göre Sarkisyan konuşmasında Papa’nın geçen yılki ayininde soykırım kelimesini kullanmasını adaletin zaferi olarak niteledi.

Sarkisyan, "İnsanlığı vuran toplu katliamların ilki olan Ermeni Soykırımı'nı tarihi ve inkar edilemez bir gerçek olarak takdim ederek Katolik Dünyası'nın kalbinden insanlığa verilen adalet mesajı, 1915'ten 2015'e kadar geçen 100 yılın ardından adaletin zaferine inanmamızı sağlıyor" dedi.

Papa’nın geçen yılki ayininin ardından "Ermeni Soykırımı'nın tanınması yönünde yeni bir dalganın" oluştuğunu belirten Sarkisyan, "aldatmaca ve inkar, tarihi adalet karşısında titremeye başlar" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı sözlerini, "Biz suçlu arayışında değiliz. Yalnızca her şeyin adlı adınca anılmasını istiyoruz, çünkü bu sayede geçmişin tanınması, bağışlamanın kucaklanması ve temiz bir vicdanla iki komşu halk gerçek bir uzlaşmaya ve refah içindeki bir ortak geleceğe doğru hareket edebilir" diye sürdürdü.

Sarkisyan, “Bugün Ermenistan hala barışı arzuluyor. Her halükarda biz barışçıl görüşmeleri çatışmaya tercih ediyoruz. Barışa giden yol ne kadar zorlu olursa olsun biz bölgede barış içinde bir arada yaşamaya hazırız. Ben iyimserim: İnsanlığın yüzyıllardır beslediği özgürlük ve barış hayalinin bir gün gerçeğe dönüşeceğine inanıyorum” dedi.