Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, göçmen politikası nedeniyle “Bu adam Hristiyan olamaz” diyerek eleştirdiği ABD Başkanı Trump’la yarın Vatikan’da bir araya gelecek.

Göç ve iklim değişikliği konularında karşıt görüşlere sahip iki liderin, ortak bir zeminde buluşmasa da, dünyaya “kısmi uzlaşma” görüntüsü verebileceği belirtiliyor.

Ocak ayında göreve başlayan Donald Trump, Suudi Arabistan’dan başladığı 9 günlük ilk yurt dışı seyahati kapsamında bugün İtalya’nın başkenti Roma’ya geliyor.

Eşi Melania ve kızı Ivanka’nın da kendisine eşlik edeceği Trump, 19 saat sürecek ziyareti çerçevesinde çarşamba sabahı Papa Francesco’yla Vatikan’da buluşacak.

ABD lideri bunun ardından, İtalya Başbakanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentiloni ile birer görüşme gerçekleştirecek.

Trump aynı gün NATO Zirvesi için Brüksel’e geçecek ve 26-27 Mayıs tarihlerinde Taormina kentinde düzenlenecek G7 Zirvesi için tekrar İtalya’ya dönecek.

İLK KEZ BİR PAPA, ABD BAŞKAN ADAYINA MEYDAN OKUDU

Tarihte ilk kez bir Papa’nın, ABD’de seçim kampanyası yürüten bir başkan adayına açıkça “meydan okuduğu” ifade ediliyor.

Öte yandan, dünyanın çeşitli bölgelerinde sürmekte ve yayılmakta olan çatışmaların durdurulması için defaatle çağrıda bulunmuş olan Papa Francesco, ABD’nin “bombaların anası” nitelemesine de kızdı.

ABD’nin 13 Nisan'da, Afganistan'da IŞİD'in kullandığı tünelleri 9,800 kg ağırlığındaki GBU-43/B bombasıyla vurması ve bunu “tüm bombaların anası” olarak anması üzerine Papa, “Bu bombanın adı beni utandırdı. Ana hayat verir, bomba ise ölüm getiriyor. Bu şeye ana mı diyeceğiz?” ifadesini kullandı.

Trump ise bu operasyonu "büyük bir başarı" olarak değerlendirmişti.

Trump’ın iklim değişikliği politikasının da karşısında duran Papa’nın, bütün konuklarına olduğu gibi görüşmeleri sırasında ABD liderine de, iklim değişikliği ve çevreyi korumaya yönelik 2 yıl önce yayımladığı genelgesi Laudito Si’yi hediye edeceği belirtiliyor.

'TRUMP, PAPA’YLA GÖRÜŞMEKLE İLGİLENMEDİ'

Trump’ın ilk yurtdışı gezisi programına Vatikan’ı da alması, iki lider arasındaki buzları eritmek için aylardır görüşme trafiği yürüten bazı Katolik Kilisesi temsilcileri ve danışmanların başarısı sayesinde olduğu belirtiliyor.

Vatikan haberleri yayımlayan Vatican Insider sitesi, ABD’deki Katolik Kilisesi temsilcilerinin, geçen ay Beyaz Saray danışmanlarına, Papa’nın Trump’la görüşmeye hazır olduğunu ilettiğini, ancak Başkan’ın buna pek ilgi göstermediğini aktardı.

Nisan sonunda Mısır’dan dönüşünde uçakta gazetecilerin Trump’la muhtemel görüşmesine ilişkin bir sorusunu yanıtlayan Papa, “Talep eden bütün liderlerle görüşebilirim. Ancak ABD’den henüz böyle bir talep gelmedi” demişti.

Papa, bu ay Portekiz dönüşünde yaptığı açıklamada da, önyargısız bir şekilde Donald Trump’ı dinleyeceğini söyledi.

'DÜNYAYA KISMİ UZLAŞMA GÖRÜNTÜSÜ VEREBİLİRLER'

Corriere della Sera, tamamen zıt görüşteki iki liderin, buluşmada dünyaya “kısmi uzlaşma” görüntüsü verebileceğini yazdı.

İkilinin, uzun diplomatik çabalar sonucu bir araya gelmekte olduğunu belirten Vatikan uzmanları, aynı noktada buluşmasalar da “yapıcı” bir görüntü ortaya koyabileceklerini, “bir çatışma” görüntüsü vermelerinin beklenmediğini ifade ediyor.

Huffington Post İtalya’da yer alan bir haberde ise Papa-Trump buluşması, “Şerif ve dünya rahibinin buluşması” olarak nitelendi.

Ay ortasında Vatikan yakınlarındaki bir duvara çizilen duvar resmi de dikkat çekiciydi. Burada, Papa’nın, şeytan kılığındaki Trump’ı dudağından öptüğü görülürken, “İyi, şeytanı affediyor” notu da düşüldü.

(Kaynak: Evrensel)