Katoliklerin ruhani önderi Papa Francesco, 1915 Ermeni Soykırımı'nın 100. yıldönümü vesilesiyle Vatikan'da düzenlediği ayinde, "20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını" söyledi.

Papa, San Pietro Bazilikası'nda yapılan "Ermeni şehitliğinin 100. yılı için kutsal ayin" adlı törenin açılışında, Ermeni toplumuna seslendi.

Papa "Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve siz Ermeni halkına karşı yapılmış olandır" dedi.

Papa, diğer büyük trajediler arasında ise Nazilerin işlediği suçları ve Ruanda, Kamboçya, Burundi ve Bosna'da yaşananları da saydı.

Papa Francesco, günümüzde dünyanın "parça parça halde 3. dünya savaşını" yaşadığını da söyledi ve insanlığın geçmişteki hatalardan ders almadığını belirtti.

ERMENİ LİDERLER DE AYİNDE  

Övgü Pınar'ın BBC Türkçe'deki haberine göre ayine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Ermeni Katolikosu I. Aram, Katolik Ermenilerin Ruhani Önderi Bedros Nerses'in de aralarında bulunduğu üst düzey temsilciler ve Ermeni cemaati katıldı.

1915 Soykırımı'nın 100. yıldönümünde birçok ülkede organize edilen anma törenleri hem Ermenistan hem de Türkiye tarafından yakından takip ediliyor.

Türkiye tarafı, Papa'nın bugünkü ayinde soykırım ifadesini kullanmaması için diplomatik yollardan çaba gösteriyordu.

Buenos Aires Başpiskoposu olarak görev yaptığı sırada Arjantin'deki Ermeni toplumuna yakınlığıyla bilinen Papa Francesco, o dönemde de 1915'te yaşananları soykırım olarak niteliyordu.

Papalık görevine gelmesinin ardından da Haziran 2013'te Vatikan'da Ermeni temsilcileri kabulü sırasında yaptığı konuşmada da, "20. yüzyılın ilk soykırımı, Ermenilere yapılmış olandır" demişti.

KABRİ YIKILAN ERMENİ KEŞİŞE ONUR  

Papa Francesco bugünkü ayinde ayrıca, 950 yılında dünyaya gelen Ermeni filozof, şair ve keşiş Surp Krikor Naregatsi'ye resmi olarak "Kilise Doktoru" ünvanı verdi.

Surp Krikor Naregatsi, Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Yemişlik köyünün eski adı olan Nareg'deki manastırda yaşamış ve burada ölmüştü.

Vatikan tarafından bugünkü ayinle ilgili yayımlanan belgede şu açıklama metni de yer aldı: "(Surp Krikor Naregatsi) 1005 yılında Nareg Manastırı'nda ölmüş ve buraya gömülmüştür. Azizliğe yüceltilmiş ve kabri dindarlar tarafından bir hac mekanı haline getirilmiştir. 1071'de Ermenistan Türkler tarafından fethedildikten sonra bile Surp Krikor Naregatsi'nin anısı, tüm halktan saygı ve hürmet görmeye devam etmiştir. 1915-1916 yıllarındaki katliamlar sırasında hem manastır hem de kabri yıkılmıştır."