Katolik Hristiyan aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, İtalya’nın başkenti Roma’daki bir cezaevinde bazı tutukluların ayaklarını yıkayarak öptü.

Papa Franciscus, Katolik Hristiyan aleminin bu hafta sonu kutlamaya hazırlandığı Paskalya Bayramı öncesindeki Kutsal Perşembe Töreni çerçevesinde Roma’daki Casal del Marmo Islahevi’ni ziyaret etti.

Papa Franciscus, ıslahevinde yaşları 14 ile 21 arasında değişen 2’si kız 12 tutuklunun ayağını yıkadı ve öptü.

12 HAVARİYİ TEMSİL EDİYOR

Toplamda 46 gencin tutulduğu merkezde, Papa Franciscus’un ayağını yıkadığı tutuklular arasında Ortodoks ve Müslümanlar’ın yanı sıra ilk kez 2 kızın da bulunması dikkati çekti.

İsa Peygamber’in çarmıha gerilmeden bir gün önce sevgisini göstermek için 12 havarisinin ayaklarını yıkadığını anımsatan Papa Franciscus, ”Ayak yıkamak, ’hizmetinizdeyim’ anlamına gelir. Birbirinize yardım edin. İsa, bize böyle buyurdu. İşte bugün benim yaptığım da onun buyruğunu yerine getirmektir. Bunu yürekten yapıyorum çünkü bir rahip ve piskopos olarak görevim, size hizmet etmektir” dedi.

Papa Franciscus, törenden sonra her bir tutukluya bir Paskalya yumurtası hediye ederek, umutlarını asla yitirmemelerini tembihledi.

Vatikan, 76 yaşındaki Franciscus’un yere diz çöküp 12 tutuklunun ayağına gümüş bir sürahiden su döktüğü, havluyla kuruladığı ve öptüğü törenden kısa parçalar yayınladı.  Törene, İtalya Adalet Bakanı Paola Severino da katıldı.

Katolik dünyasının lideri seçilip Franciscus adını almadan önce Buenos Aires Başpiskoposu olan Jorge Mario Bergoglio, Paskalya haftasının kutsal perşembesinde yapılan ayak yıkama törenini cezaevleri, hastaneler ve yardıma muhtaç insanların bakıldığı merkezlerde düzenliyordu.

Daha önceki papalar ise ayak yıkama törenini Aziz John Lateran Kilisesi’nde düzenliyordu. 12 havariyi temsil etmeleri için de rahipler arasından seçim yapılıyordu. (Milliyet)