Soğuk Savaş sırasında bir dönem ABD’nin bölgedeki en ‘önemli’ müttefiki olan, 1980’lerin sonunda bir Amerikan istilasıyla devrilen ve uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Noriega cezaevinde 83 yaşında hayatını kaybetti.

Cunta liderinin ölümünü, Panama Devlet Başkanı Varela Twitter hesabından duyurdu. Varela, “Panama için bir dönem kapandı” ifadelerini kullandı. Noriega, iki ay önce bir beyin tümörü ameliyatından sonra beyin kanaması geçirmişti.

NORIEGA KİMDİR?

Asker kökenli Noriega, 1960’lardan bu yana CIA’in bölgedeki en önemli istihbarat kaynaklarından biriydi. 1983-1989 arasındaki yönetiminde CIA Panama’yı bölgedeki sol karşıtı operasyonları için kullanırken, Noriega da ülkesindeki muhaliflere ‘kan kusturuyor’ ve milyonlarca dolarlık uyuşturucu kaçakçılığı yapıyordu.

Washington 1987’de Noriega’yı destekleme politikasından vazgeçti; Panama lideri uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlandı. 1989 seçimlerinden sonra da Panama’da ‘savaş hali’ ilan edince, ABD Panama’yı işgale karar verdi, Noriega 1990’da Amerikan askerlerine teslim oldu.

Noriega ABD’de 20 yıl hapis yattı; 2010’da da kara para aklama suçlamasıyla Fransa’da hapse girdi. 77 yaşındayken 2011 yılında ülkesine iade edildi. Eski diktatör, yargı sürecinde ‘ABD’yle birlikte çalıştığı’ savunması yaptı.