Pakistan'da Belucistan eyaletinin yönetim merkezi Ketta'da meydana gelen bir dizi saldırıdan sonra üç günlük yas ilan edildi.

En büyük can kaybı, Ketta'daki bir bilardo salonunu hedef alan çifte saldırıda meydana geldi; olayda 81 kişi öldü, 120'yi aşkın insan da yaralandı.

Bilardo salonundaki ilk patlamanın ardından olay yerine yetişen kurtarma ekibi ve gazetecilerin bazıları, binanın tamamen çökmesine neden olan ikinci patlamanın kurbanı oldu.

Bombalanan bölge çoğunlukla Şiilerin yaşadığı bir bölge ve mezhep ayrılığına dayalı militan grup Laşkari Cengi saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Ketta'da bir pazar yerini hedef alan daha önceki bir bombalı saldırıda ise 11 kişi can verdi, 27 kişi yaralandı.

Bu saldırının sorumluluğunu ise Birleşik Beluci Ordusu adlı militan grup üstlendi.

Belucistan eyaletinde hem ayrılıkçı isyan sürüyor, hem de Sünni ve Şii gruplar arasında mezhep farkından kaynaklanan çatışmalar yaşanıyor.

Eyaletin özellikle Afgan sınırı yakınlarındaki bölgelerinde Taliban ve onu destekleyen gruplar da saldırı düzenliyor. Pakistan ordusu militan gruplara karşı uzun zamandır mücadele yürütülüyor.

İlk saldırının yaya olarak bilardo salonuna giden bir intihar bombacısı tarafından düzenlendiği, ikinci saldırının ise patlayıcı yerleştirilmiş bir otomobille gerçekleştirildiği bildirildi.

Ölenler arasında en az iki gazeteci ve 4 yardım görevlisiyle en az 5 polisin bulunduğu belirtiliyor.

İçişleri Bakanı Akbar Durrani, AFP ajansına yaptığı açıklamada ölen ve yaralananların çoğunun Şiiler olduğunu ve verilen kayıpların artabileceğini söyledi.

Dün Pakistan'ın kuzeybatısındaki Svat vadisinde meydana gelen patlamada da en az 21 kişi ölmüş, 80'den fazla insan da yaralanmıştı.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Pakistan hükümetinden bir yetkili, Çarşamba günü bir Sünni din adamının öldürülmesi ve Laşkari Cengi'nin olduğu sanılan bazı silahlara ve cephaneliğe el konulması üzerine, örgütün bu şekilde tepki verdiğine inandığını söyledi. (bbc)