Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler'de kanlı savaş bugün son buldu. 40 yıllık savaşı bitiren anlaşma imzalandı.

 

Ülkenin güneyinde 40 yıldır mücadele veren Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ile merkezi hükümet arasında çerçeve barış anlaşması bugün imzalandı. Anlaşmayı, hükümet adına görüşmeleri yürüten Marvic Leonen ile MILF'nin görüşmecisi Mohagher İkbal imzaladı.

 

Törende Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino III, isyancıların lideri El Hac Murad İbrahim ve Malezya Başbakanı Necip Razak da hazır bulundu.

 

ÖZERK BÖLGE KURULUYOR

İmzalanan çerçeve anlaşması 2016'da imzalanacak nihai barış anlaşması için yol haritasını belirliyor. Anlaşma ile ülkenin güneyinde Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Mindanao adasında 'Bangsamoro' ismi verilecek özerk bölgenin kurulmasını öngörüyor.

 

Bangsamoro özerk bölgesi, dış politika, maliye ve savunma alanlarında Malina'ya bağlı kalacak. Bölgedeki zengin doğal kaynaklar üzerinde eşit merkezi hükümet ile özerk yönetim hakkına kavuşacak. Merkezi hükümet, bölgenin kalkınmasına yardım edecek. İlk etapta bölgeye 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

 

40 YILDIR SÜREN MÜCADELE

Nüfusun çoğunluğunun Katolik olduğu Fiipinler'in güneydeki Mindanao'da, Müslümanlar nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. 1970'ki yıllarda başlayan bağımsızlık mücadelesinde, Moro İslami Kurtuluş Cephesi 1977 yılında kuruldu ve silahlı mücadele başlattı.

 

40 yıl süren çatışmalarda 120 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.