Özgür Suriye Ordusu'nun en üst düzey komutanı Selim İdris'in İslamcı militanların baskısı sonucu Suriye'den kaçtığı bildirildi.

Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililerin açıklamalarına göre, El Nusra Cephesi ise Irak Şam İslam Devleti gibi grupların oluşturduğu "İslamcı Cephe"nin karargahını ele geçirmesinin ardından İdris önce Suriye'den Türkiye'ye geçti. Buradan da pazar günü bir uçağa binerek Katar'ın başkenti Doha'ya gitti.

İslamcı Cephe'den bir sözcü de İdris'in Suriye'yi terk ederek Türkiye'ye gittiğini doğruladı.

İslamcı Cephe militanları geçtiğimiz cuma günü ABD'den Suriye'ye gönderilen öldürücü olmayan yardım malzemelerinin tutulduğu depoları ele geçirdiklerini açıklamıştı. Depoların Türkiye sınırı yakınlarında Bab el Hava'da bulunduğu ve Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konseyi'ne ait olduğu ifade edilmişti.

Bu gelişme üzerine ABD dün Suriye'ye yardım sevkıyatını durdurduğunu açıklamıştı.

MİT’İN TAKİBİNDEYDİ ESAD GÜÇLERİ YAKALADI

Reyhanlı patlaması, Adana’da TIR’da havan topu başlıklarının yakalanması, Suriye’ye mühimmat taşınması ve çok sayıda kaçakçılık olayında adı geçen Heysem Topalca’nın (Haisam Toubaljeh) Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçler tarafından yakalandığı ileri sürüldü.

Bölgenin “Kara Kutusu” olarak adlandırılan, Suriye’de Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Türkmen Cephesi komutanı olarak Türkiye’de uzun süre kalan Topalca’nın, 4 Aralık’ta, İdlib’den Lazkiye’ye geçerken yakalandığı öğrenildi. MİT, yakalanma olayıyla ilgili “Uzun süre takibimizde olan şahsın rejim yanlıları tarafından yakalandığı değerlendirilmektedir” istihbarat notu geçti.

HAYALET KOMUTAN

Suriye’nin Türkmendağı bölgesinde faaliyet gösteren Bayır-Bucak Türkmen Taburu Komutanı olan Topalca, ÖSO’nun Türkiye’deki toplantılarına katıldı, El Kaide ve El Nusra örgütleriyle de bağlantısı vardı. Sürekli ortadan kaybolması nedeniyle “hayalet komutan” olarak da biliniyor. Türkiye’de emniyette El Kaide bağlantısı ve kaçakçılık suçundan kaydı bulunan Topalca, iki kez gözaltına alınmasına rağmen serbest bırakıldı.

REYHANLI’DA ADI GEÇTİ

Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013 tarihinde 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamada Topalca’nın adı geçmişti. Şüpheliler Yusuf Nazik ve Mehmet Gezer ifadelerinde, “Topalca, bizi tuzağa düşürdü. Reyhanlı’dan mal geçirmek için işbirliği yapıyorduk. Patlamada kullanılan minibüsler kaçakçılık için hazırlanmıştı” dediler. Adana’da dorsesinde 933 adet roket başlığı 10 adet farklı ebatta alüminyum boru bulunduğu TIR, olayında da Topalca’nın adı geçti.

ACİLCİLER’İN ELİNDE İDDİASI

Türkiye’den Suriye’ye silah ve mühimmat sevkıyatında adı karışan Topalca’nın kasım ayında Yayladağı sınır kapısından çıkış yaptığı öğrenildi. Burada Suriye’nin İdlib kentine geçen Topalca’ya ait araç 4 Aralık’ta İdlib Sermede bölgesinde terk edilmiş bulundu. ÖSO, Topalca’nın rejim yanlısı güçler tarafından yakalanarak Lazkiye’ye götürüldüğünü bildirdi. Topalca’nın, Reyhanlı patlamasının sorumlusu olarak bilinen ve davanın iddianamesinde de patlamayı organize eden kişi olarak adı geçen THKP-C Acilciler örgütünün lideri Mihraç Ural’a bağlı güçlerin elinde bulunduğu ileri sürüldü. (Hürriyet)