MANAGUA- Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, dün, ABD'den Nikaragua'da gerçekleşen iç savaşa dahil olduğu için tazminat talep etmek için referandum yapılmasını 

Ortega, ABD'nin, 1979 yılında diktatör Anastasio Somoza'yı devirerek iktidara gelen Sandinist hükümete karşı sağcı Contra'lara geniş çaplı maddi destek vererek Nikaragua'ya büyük zarar verdiğini belirtti.

Buna karşılık, ABD Büyükelçisi Robert J. Callahan, Washington'un bu konuda gereken tazminatı ödediğini iddia etti.

Oysa 1986'da Uluslararası Adalet Divanı, ABD'nin uluslararası hukuku çiğneyerek Contra'lara yardım ettiğine karar vermiş ve ABD'yi tazminat ödemeye mahkum etmişti. Ama ABD Birleşmiş Milletler'de bu kararın gereğinin yapılmasını engellemişti.

GEÇMİŞTE NE OLDU?

45 yıl boyunca ülkeyi bir diktatörlük altında yöneten Somoza ailesine karşı Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi, yaygın genel grevler ve geniş çaplı silahlı mücadele örgütleyerek Somoza diktatörlüğüne son vermişti.

Yeni yönetim Somoza ailesinin mülklerini kamulaştırırak; bir dizi devletleştirmeye girişmiş ve sosyalist ülkelerle yakın ilişkiler kurmuştu. Bunun üzerine ABD, Nikaragua'ya ambargo uygulamaya ve yeni yönetime karşı gerilla mücadelesi yürüten sağcı Contra'lara geniş çaplı destek vermeye başlamıştı. Emperyalist ABD destekli Contra'ların oynadıkları rolden ötürü ülkede, 1989'a kadar bir iç savaş hali söz konusu olmuştu.