Küresel ekonomik krizi gerekçe gösteren Avrupa Birliği ülkelerinin kemer sıkma politikaları kapsamında eğitim bütçesinden kesintiye gitmesi, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan ve İsveç’te öğrencileri sokağa döktü. Eğitimde özelleştirme, işten çıkarma ve bütçe kesintilerini protesto eden öğrenciler sık sık polisle çatıştı.

İTALYA: "EĞİTİMDE BÜTÇE KESİNTİLERİNE SON!"

İtalya’da öğrencilerin 10 Kasım’dan bugüne sürdürdüğü sokak protestolarında hükümetin 2014 yılı bütçesinde eğitimden yaptığı kesintilerin geri alınması talebi vardı. Roma, Milano, Torino ve Palermo’da sokağa çıkan öğrencilere sık sık polis müdahale etti, öğrenciler polise fişekler ve taşlarla karşılık verdi. Çıkan çatışmalarda çok sayıda öğrenci yaralanırken, Torino’da onlarca öğrenci gözaltına alındı.

BULGARİSTAN: ÖĞRENCİLER MECLİSE YÜRÜDÜ

Bulgaristan’da ise Eylül ayından bu yana sokaklarda olan ve 7 üniversiteyi işgal altıda tutan üniversiteler, bu sefer başkent Sofya’da meclise yürüdüler. Polisin gaz bombalarıyla saldırdığı öğrenciler geri adım atmayınca şiddetli çatışmalar yaşandı. Bulgaristan’da öğrenciler, yolsuzluğa batmış hükümetin istifasını istiyor.

YUNANİSTAN: GREV ÜNİVERSİTELERİ FELÇ ETTİ

2013 yılının büyük kısmını grevler ve çatışmalarla geçiren Yunanistan’da bu hafta üniversite personelinin grevi Atina Üniversitesi ve Atina Teknik Üniversitesi’nde devam ediyor. Öğrencilerin işgalle destek verdiği grev nedeniyle iki üniversitede 10 haftadır ders yapılmıyor. Hükümetin “eğitim reformu” adı altında okulları özelleştirmeye çalışmasına, öğretmenlerin çalışma saatlerine ve eğitime ayrılan bütçenin azalmasına tepki gösteren öğrencilerin eylemleri sürüyor.

İSPANYA: BEŞ ÖĞRENCİ AÇLIK GREVİNDE

İspanya’da hükümetin eğitimden kestiği paraları “bankaları kurtarma yasası hazırlayarak” büyük sermayeye ve bürokrasiye yedirdiğini öne süren 5 öğrenci, Madrid’de süresiz açlık grevinde. Jorge, Alex, Gisela, Alex ve Frank adlı öğrenciler sırasıyla 33, 31, 27, 26 ve 13 günden bu yana yalnızca şekerli sıvı tüketiyorlar ve hükümetin istifa etmesini istiyorlar.

İSVEÇ: "ÜNİVERSİTELERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE HAYIR!

Kamusal eğitimin en gelişkin olduğu ülkelerden İsveç’te yüksek eğitimin özelleştirilmesine dönük yasal düzenlemelere gidilmesi, üniversite öğrencilerini sokağa döktü. İsveç hükümetinin, üniversitelerin özel sermaye tarafından finanse edilmesi yoluyla özelleştirmenin önünü açmaya çalışmasına karşı öğrenciler 14 Kasım’da Lund, Göteborg, Uppsala ve Stokholm kentlerinde düzenlediği yürüyüşlerde üniversitelerin işgal edilmesi çağrısı yaptı. (Sendika.Org)