ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Rusya ile ilişkiler, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun izleme faaliyetleri, NSA eski sistem analisti Edward Snowden'e ilişkin açıklamalar yaptı.

PUTİN’E SERT MESAJ: SEN DÖNDÜN ARAMIZ AÇILDI

Obama, Rusya ile ilişkileri de değerlendirdiği basın toplantısında diplomatik etiketin dışına çıkan bir üslup kullanarak, “Dmitriy Medvedev döneminde temeli atılan pozitif ivme Vladimir Putin’in iktidara dönmesiyle frene basmıştır. Rusya’da Amerika karşıtlığı hortlamıştır. İkili ilişkilerde şu an bulunduğumuz noktayı daha iyi anlamamız ve gerekirse gözden geçirmemiz için Rusya ile diyaloğa ara vermekte fayda olduğunu düşünüyorum” dedi.

Rusya’da Eylül ayı başında gerçekleşecek G20 zirvesi öncesinde Vladimir Putin ile planlanan zirvenin neden iptal edildiğini Washington’da düzenlediği basın toplantısında geniş biçimde izah eden Obama, “Zirvenin ertelenmesinde sadece Rusya’nın kaçak CIA ajanı Edward Snowden’a sığınma hakkı vermesi rol oynamamıştır. Burada Rusya’nın insan haklarına bakışıyla Suriye krizinde takındığı tavır da önemli rol oynamıştır. Dmitriy Medvedev döneminde aramızda atılan pozitif ilişki ivmesi Vladimir Putin’in iktidarın başına dönmesiyle frene basmıştır. Rusya’da Amerika karşıtlığı hortlamıştır. İkili ilişkilerde şu an bulunduğumuz noktayı daha iyi anlamamız ve gerekirse gözden geçirmemiz için Rusya ile diyaloğa ara vermekte fayda olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Rusya lideri hakkında kullandığı ağır ifadeleri bir parça yumuşatma gayreti de gösteren Obama, “Bunları söylerken Putin ile aramızın açıldığını varsaymak da herhalde yanlış olur. Kendisiyle yaptığım birçok temasta aramızda yapıcı görüşmeler olmuştur. Vurgulamak istediğim husus Rusya’nın geriye değil, ileriye bakması gereğidir” ifadelerini kullandı.

SNOWDEN’I VATANSEVER SAYMIYORUM

Basın toplantısında Snowden konusuna ayrı başlıkta değinen Obama, “CIA sırlarını açığa veren Edward Snowden’ı vatansever birisi saymıyorum. Neden mi? Böyle birisi olsaydı doğru olduğunu düşündüklerini gelir ülkesinde mahkemede savunmayı tercih ederdi. Kaçış ve gizlenmeyi değil. Nitekim Snowden benzeri şahısların ABD’nin itibarına ileride de leke vurmaması için önemli bir karar almış bulunuyorum. ABD gizli servislerinin kimleri, nasıl ve neden dinlediklerini kamuya tüm ayrıntılarıyla izah edeceğiz. Toplumdaki bu konuyla ilgili tedirginliği kendimiz bertaraf edeceğiz” şeklinde konuştu.

EŞCİNSEL SPORCULAR SAYESİNDE RUSLARDAN ÇOK MADALYA KAZANIRIZ

Rusya ile ilişkileri masaya yatırdığı basın toplantısında 2014 Soçi Kış Olimpiyatları meselesine de değinen Obama, burada da Putin’e yüklendi. Rusya’da yaklaşık bir ay önce eşcinsellik karşıtı yasanın kabul edildiğini anımsatan ABD Başkanı, “Böyle bir yasanın varlığına rağmen, ABD’deki birçok senatör ve sivil toplum kuruluşunun baskılarına rağmen Rusya’da yapılacak 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarını boykot etmeyi düşünmüyoruz. Tam tersi bu olimpiyatlara ülkemiz adına katılacak gey ve lezbiyenler Rus sporculardan çok daha iyi dereceler alacağına inanmak istiyorum. Eşcinsel sporcular sayesinde bu olimpiyatlarda Ruslardan çok daha fazla madalya almamızı bekliyorum” dedi.

ORTADOĞU’DA KAPATILAN BÜYÜKELÇİLİKLER

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide'nin 11 Eylül benzeri büyük bir terör saldırısı gerçekleştirmesini beklemediklerini belirterek, "El Kaide'nin halen elçiliklerimiz ve dünya genelindeki ticaretimiz için tehlike potansiyeli var" dedi.

Obama, gündeme ilişkin düzenlediği basın toplantısında, terör tehdidine ilişkin, Afganistan ve Pakistan'daki El Kaide'nin gücünün önemli ölçüde azaltıldığını ancak Arap Yarımadası'nda bu tehdidin sürdüğünü anlattı.

El Kaide'nin 11 Eylül benzeri bir saldırı yapmasının beklenmediğini kaydeden Obama, "Ancak El Kaide'nin halen elçiliklerimiz ve dünya genelindeki ticaretimiz için tehlike potansiyeli var. El Kaide, güvenlik yönü zayıf ülkelerde de istikrarı bozma kapasitesine sahip" yorumunda bulundu.

Obama, El Kaide'nin bölgesel alt örgütlerinin halen tehdit olduğunu dile getirerek, "Bu örgütler bombalı araçlarla elçiliklere saldırıp can kaybına neden olabilirler" diye konuştu.

Terörü tamamen sonlandıramayacaklarını ama zayıflatabileceklerini ve ortaklarını güçlendirebileceklerini ifade eden Obama, devam etmekte olan terör operasyonları konusunda ise açıklama yapmayacağını kaydetti.

Bingazi saldırısına da değinen Obama, saldırının sorumlularının ele geçirilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Faillerin yakalanması için elimizden gelen her şeyi yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.