ABD'nin başkanı Obama'dan itiraf gibi bir açıklama geldi: ABD, Suriye'deki IŞİD tehdidini hafife aldı.

Amerikan CBS televizyonunda '60 dakika' adlı programda konuşan Obama, ABD güçlerinin Irak'ta El Kaide'nin üstesinden Sünni aşiretlerle çalışarak geldiklerini söyledi ve “komşu Suriye'deki otorite boşluğundan faydalananların da adını daha sonradan İslam Devleti'ne çeviren Irak Şam İslam Devleti örgütünü kurduklarını' kaydetti.

IŞİD'e karşı askeri operasyonun yalnızca çözümün bir parçası olabileceği görüşünü yineleyen Obama, siyasi bir çözümün de gerekli olduğunu vurguladı.

Obama, "Suriye iç savaşının yarattığı kargaşada, ülkede yönetilmeyen çok büyük alanlar vardı. Buralarda yeniden yapılandılar, kargaşadan faydalandılar ve cihatçı safsatalarına inanan yabancı savaşçıları çektiler" diye konuştu.

ABD Başkanı, cihatçıların Saddam Hüseyin'in dağılan ordusuna bağlı isimleri kendilerine çekerek askeri kapasitelerini güçlendirdiklerini ekledi.

Obama ayrıca, ulusal istihbarattan sorumlu yetkili James Clapper'ın, “ABD'nin Suriye'de oluşan tehdidi hafife aldığı” itirafında bulunduğunu söyledi.

Televizyon programında, “ABD'nin eğittiği Irak ordusunun cihatçılara karşı mücadele yeteneği ve iradesinin de fazla mı büyütüldüğü” yönündeki bir soruya ise Obama, "Bu doğru. Kesinlikle doğru" cevabını verdi.

Siyasi çözümün önemli olduğuna dikkat çeken Obama, bunun da ancak Sünni ve Şii nüfuslar arasındaki uyumla sağlanabileceğini belirtti.