ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo Hapishanesi'nin kapatılması çağrısında bulundu. Hapishanenin kapatılmasının ulusal güvenlik açısından "zorunluluk" arz ettiğini söyleyen Obama, "Burayı kapatmamız lazım. Kongre'nin iki kanadındaki üyeleri, Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz" diyerek ABD kongresine seslendi.

2015 yılı "savunma yasası"nda Guantanamo Hapishanesi'ndeki tutukluların transferine yasak getirilirken, bu hapishanenin kapatılmasının da önüne geçildi.

Obama, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Guantanamo'nun açık kalmasının ABD'nin ulusal güvenliğini zayıflattığını, kilit müttefik ve partnerlerle ilişkilere zarar verdiğini ve aşırılık yanlılarını cesaretlendirdiğini belirtt. "Bu hapishaneyi kapatmak ulusal zorunluluk" ifadesini kullanan Obaöa, Guantanamo'daki mahkumların yüzde 80'inin diğer ülkelere transferinin "zaten tamamladığını" söyleyerek, geri kalan mahkumlara yönelik hükümler için de yönetimin eline esneklik verilmesi gerektiğini kaydetti.

Yasaya tutukluların transferiyle ilgili eklenen hükümlerin, anayasada belirtilen devletteki güçler ayrılığı ilkesiyle de uyuşmadığına dikkati çeken Obama, "Guantanamo'nun faaliyette olması ulusal güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım. Kongre'nin iki kanadındaki üyeleri Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz" ifadesine yer verdi.