ABD Başkanı Barack Obama, Hillary Clinton'dan boşalacak dışişleri bakanlığı koltuğu için beklenildiği gibi Demokrat Parti ABD senatörü John Kerry'i aday gösterdiğini açıkladı. Kerry'nin atamasının Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

69 yaşındaki Demokrat Partili Senatör John Kerry eski bir Vietnam muharibi. Kerry aynı zamanda Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkanı.

2004 seçimlerinde başkanlık için yarışan Kerry seçimi George W. Bush’a karşı kaybetmişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice'ın bakanlık için olası adaylığından çekilmesinin ardından, Washington'da adı bu görev için en çok geçen kişi John Kerry olmuştu.

Obama geçtiğimiz kasım ayında başkan seçildikten sonra senatör John Kerry'nin ismi ABD Savunma Bakanlığı Pentagon için geçmişti.

RICE İSTEMEMİŞTİ

Hillary Clinton Obama’nın ikinci başkanlık döneminde bakanlık görevini bırakacağını açıklamıştı.

Hillary Clinton’dan sonra dışişleri bakanlığı görevi Amerika’nın Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Susan Rice’ın adı geçiyordu. Ancak Rice, Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer’in itirazı üzerine adaylığını çekmek zorunda kaldı. Cumhuriyetçi Partililer, Rice’ın Bingazi’deki Amerikan konsolosluğuna düzenlenen saldırıyla ilgili yaptığı değerlendirmeleri eleştirmişti.

Kerry’nin atamasının Senato’daki meslektaşları tarafından onaylanması gerekiyor, ancak onaylama sürecinde sorun yaşanması beklenmiyor.