Bugün başlayan ve 26 Eylül'e kadar sürecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında ABD Başkanı Barack Obama, başkan olarak son kez konuştu.

Sputnik'in haberine göre; konuşmasına kendi yönetimi döneminde gerçekleşen başarıları överek başlayan Obama, bu dönemde dünyada şiddetin azaldığını ve dünyanın daha huzurlu bir yere dönüştüğünü savundu.

Suriye'deki bir türlü sona ermeyen çatışmalara değinen Obama, süren tüm uğraşılara rağmen askeri bir çözümün bu ülkede var olamayacağını, bu nedenle politik bir çözümün tek seçenek olduğunu vurguladı.

OBAMA İSRAİL'E İŞGALCİ DEDİ

Obama, İsrail ve Filistin sorununa yönelik olarak Filistin'in İsrail'in meşru devlet yapısını tanıması gerektiğini belirtirken İsrail'in de sonsuza kadar Filistinlilere ait olan toprakları işgal etmeye devam edemeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Obama, "İsrail, daha fazla Filistin topraklarını işgal etmez ve Filistin kışkırtmaları reddeder, İsrail'in meşruiyetini tanırsa, her iki taraf da fayda sağlar" dedi.

Sürekli nükleer füze denemeleri yapan Kuzey Kore'nin tüm dünyayı tehdit ettiğine vurgu yapan Obama, nükleer silah sahibi ülkelerin sorumluluklarının diğer ülkelerden çok daha fazla olduğunu belirtti. Obama bu ülkelerin ellerindeki nükleer stoğu yavaş yavaş azaltarak yok etmeleri gerektiğini ve teste asla tabi tutmamaları gerektiğinin altını çizdi.

Küreselleşmenin beraberinde bazı sorunlar getirdiğini de vurgulayan ABD Başkanı Obama şunları söyledi:

"Küreselleşmenin faydalarını elde edenler eşitliği unuttular. Bu gerçek sorun gözardı edilince radikalleşme, mezhepleşme çıktı. Küresel entegrasyonu tamamen rededemeyiz. Küresel bütünleşmeyi tamamen reddetmek bir çözüm olamaz. Aksine böyle bir entegrasyonun faydalarını herkese yayabiliriz. Küresel ekonomiyi herkes için daha işler hale getirmemiz lazım. Küreselleşme ve hızlı teknolojik ilerleme işçilerin konumunu zor hale getirmemeli."