ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye ve Ukrayna’daki son durumu telefonda görüştü.

Kremlin'den görüşmeye ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, telefon görüşmesinin Amerikan tarafının girişimiyle gerçekleştiği belirtildi.

Görüşmede ise fikir alışverişinin merkezinde Suriye'deki krizin çözümü olduğu kaydedildi.

İki lider arasındaki görüşmeye dair şunlar ifade edildi:

“Taraflar, 11-12 Şubat günleri Münih'te yapılan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısının sonuçlarını olumlu değerlendirdi" dendi. Görüşmede, ateşkes ve insani yardım konuları üzerinde çalışan iki çalışma grubunun çabalarına destek ifade edildi.

Çifte standartlardan vazgeçmenin ve terörle mücadele için ortak cepheyi oluşturmanın önemini vurgulayan Putin, IŞİD ve diğer terör örgütlerine karşı planlı ve başarılı mücadele için Rusya ve ABD savunma bakanlıkları arasındaki yakın temasların kurulması gerektiğini belirtti.

Görüşmede, Münih toplantısında alınan kararların uygulanması için iki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki işbirliğinin aktifleştirilmesi kararı alındı.

Putin ve Obama'nın ayrıca Ukrayna'daki son durumu ele aldığı belirtildi. Vladimir Putin, Kiev yönetiminin, ülkenin doğusundaki milis güçlerle doğrudan diyalog, genel af ve anayasa reformları dahil yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmesi umudunu dile getirdi.”

Obama ve Putin arasındaki bu görüşme, Türkiye'nin Suriye'deki Kürt güçlerine ait mevzileri bombalamasının ardından geldi.