ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya uçağının düşürülmesi konusuna değinerek, "Türkiye'nin kendi topraklarını ve hava sahasını koruma hakkı var" dedi.

ABD'nin temel önceliğinin bu olayın gerilimin yükselmesine yol açmaması olduğunu ifade eden Obama, olayla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.

Rusya’nın Suriye’de 'ılımlı muhalifleri' vurarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı güçlendirdiğini savunan Obama, “Rusya hava saldırılarını IŞİD’e yoğunlaştırarak daha yapıcı bir rol oynayabilir” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile G20 toplantısı sırasında Antalya'da yaptığı görüşmeyi anımsatan Obama, Rusya'nın IŞİD ile mücadeleye  odaklanması halinde çok geniş işbirliği imkanları bulunduğunu, bunu Putin'e de söylediğini aktardı.

Obama, "Eğer öncelikleri, gelecekte kapsamlı bir Suriye hükümetinin üyeleri olacak ılımlı muhaliflere saldırmaksa Rusya bizim ya da koalisyon üyelerinin desteğini alamayacak" ifadesini kullandı.

Obama, Suriye'deki siyasi süreç konusunda ne kadar erken bir uzlaşı olursa bugünkü uçak düşürülmesi gibi olayların meydana gelme ihtimalinin o kadar azalacağını söyledi.

HOLLANDE: CİDDİ BİR OLAY YAŞANDI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesini, "Ciddi bir olay yaşandı, bundan ancak üzüntü duyabiliriz." sözleriyle değerlendirdi.

Türkiye'nin olayla ilgili NATO'yu bilgilendirmekte olduğunu belirten Hollande, Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilip edilmediğini göreceklerini dile getirdi. Hollande, "Gerginliğin tırmanmasını engellemeliyiz. Bu, IŞİD'le mücadeleye çok zarar verici olur" dedi.