ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki kriz konusunda “basit bir çözümün” olmadığını söyledi.

 

Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki şiddetten “üzüntü duyduğunu” ancak ABD'nin tek taraflı askeri müdahalede bulunmayacağını belirtti.

 

Suriye'ye yönelik tek taraflı hareketin hata olacağını çünkü konunun Libya'dakinden karmaşık olduğunu vurgulayan Obama, “Suriye'de olanlar üzücü ve skandal. Uluslararası toplumun Beşşar Esad rejimine karşı harekete geçtiğini görüyoruz. Diğer yandan, bazılarının önerdiği gibi tek taraflı askeri müdahalede bulunmanın ve basit bir çözümün var olduğuna inanmanın hata olacağı kanısındayım” dedi.

 

İran konusunda da Obama, bu ülkenin atom bombası yapmasını durdurmak için diplomasiyi kullanmanın “hala bir fırsat penceresi” olduğunu vurguladı.

 

İran'a askeri müdahalenin şu an düşünülmediğini belirten Obama, nükleer programı konusunda İran ile görüşmelerin, bu ülkenin ciddi olarak görüşme niyetinde olup olmadığını hızla göstereceğini vurguladı.

 

ABD Başkanı, İran'ın yaptırımların etkisini “derinden hissettiğini” de ifade etti.

 

Obama ayrıca İran'ın nükleer tesislerinin vurulması çağrısında bulunan Cumhuriyetçileri de “düşüncesizlikle” suçladı.

 

ABD Başkanı Obama, “üstünkörü konuşmaların” İran'la krizin çözümüne yardım etmeyeceğini söyledi.

 

Obama, “bu kişilere gerçekten ne yapacakları sorulduğunda, son 3 yılda aldığımız kararları alıyorlar... Cumhuriyetçiler İran'a savaş açmak istiyorlarsa bunun Amerikan halkına yönelik sonuçlarını da açıklamalı” ifadesini kullandı.

 

Cumhuriyetçilerin kendi üzerindeki sorumluluğu taşımadığını dile getiren Obama, çünkü muhalefettekilerin “başkomutan” olmadığını belirtti.

 

Barack Obama, Afganistan'da Amerikan askerleri tarafından Kuran-ı Kerim'in yakılmasının, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin zamanının geldiğini gösterdiğini de belirtti.

 

ABD Başkanı, 2014 yılı sonuna kadar ABD ordusunun muharip rolünün sona ermesi yönündeki planının sürdüğünü kaydetti.

 

RUSYA'DAN ABD VE AB'YE: SURİYE TAVRIMIZ DEĞİŞMEYECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve AB’nin çağrılarına yanıt vererek, Vladimir Putin’in 4 Mart’taki başkanlık seçimlerini kazanması ardından Suriye pozisyonlarında bir değişiklik beklenmemesi gerektiğini açıkladı.

 

Yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Amerikalı ve Avrupalı ortaklarına “arzularını realite olarak” görememe çağrısı yaparak, “Suriye’deki çatışmanın çözümüne ilişkin Rus pozisyonu hiçbir zaman konjonktürel olaylara bağlı olmadı ve bazı Batılı mevkidaşlarımızın söylediklerinin aksine seçimlere bağlı şekillenmiyor” dedi.

 

ÇÖZÜM ANCAK TÜM TARAFLAR ARASINDA BİR DİYALOGLA

Sorunun çözümünün ancak tüm taraflar arasında bir diyalog çerçevesinde olabileceğini belirten Bakanlık, devletlerinin geleceğine ise sadece Suriyelilerin karar vereceğini ifade etti.

 

Batılılar, 4 Mart’ta büyük oy çoğunluğu ile yeniden seçilen Vladimir Putin’i Suriye konusundaki tavrını değiştirmeye çağırmıştı.

 

AB Dışilişkiler Temsilcisi Catherine Ashton, “Artık seçimler bittiğine göre Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde rolünü oynaması için ikna etmeye devam etmek önemlidir” demişti.

 

ABD ise Moskova’dan Suriye konusunda yeni bir bakış umduklarını açıklamıştı.

 

SURİYE İÇİN BM’DE YENİ TASARI HAZIRLIĞI

Amerika’nın Suriye'ye ilişkin BM Güvenlik Konseyinde yeni bir karar tasarısı hazırlığı olduğu belirtiliyor.

 

BM'deki diplomatlar, ABD'nin bu yönde bir hazırlık içinde olduğunu teyit ederken, söz konusu metnin konseyin 5 daimi üyesi ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya ve konseydeki tek Arap ülke Fas tarafından görüşüldüğü kaydedildi.

 

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, konseyin basına kapalı danışma toplantılarının ardından konuya ilişkin sorular üzerine ise şu an somut bir şeyin beklenilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, aynı konudaki sorulara karşılık, ''Yorum yok'' demekle yetinirken, Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong ise ''Çalışmalar devam ediyor'' dedi.

 

Fas'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Luliçki de toplantıdaki atmosferin olumlu olduğunu, ancak tasarı metniyle ilgili bir daha ne zaman toplantı yapılacağının belirlenmediğini ifade etti.

 

Hazırlandığı belirtilen yeni metinde, Suriye'de önce hükümet, ardından da muhalif güçlerine şiddetin bırakılması yönünde bir çağrının yer alacağı, Rusya ve Çin'in metni desteklemesinin sağlanmasına çalışılacağı belirtiliyor. (anf)