Sekizler Grubu'nun Camp David'deki zirvesi sonra erdi. Zirvede, krizle mücadelede uygulanacak ekonomi politikaları konusunda uzlaşmacı bir mesaj verilerek, "Hem bütçe disiplini, hem de büyüme" denildi.

 

Dünyanın önde gelen sekiz sanayi ülkesi ABD, Kanada, İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya ile Rusya’nın liderlerini ABD’nin Camp David kentinde buluşturan Sekizler Grubu zirvesinde Euro krizi ile Yunanistan’ın durumu öne çıktı. Liderler arasında özellikle Euro krizinin aşılması konusunda yaşanan görüş ayrılığı, zirvenin sonuç bildirgesine yansımadı.

 

"BÜYÜME VE BÜTÇE DİSİPLİNİ BİR MADALYONUN İKİ YÜZÜ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel borca dayanan ekonomik büyümeyi kesin bir dille reddederken, borç krizinin aşılması için katı bir bütçe disiplini uygulanmasını destekliyor. Fransa ve ABD ise krizin büyümeye dayanan politikalarla aşılması gerektiği görüşünde. Ancak Sekizler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde her iki politikanın da önemine vurgu yapıldı ve “Bizim görevimiz büyüme ve istihdam yaratmak” ifadeleri kullanıldı. Bütçe disiplini ile büyümenin bir madalyonun iki yüzü olduğunu belirten Angela Merkel, bu konuda Fransa ile Almanya’nın hemfikir olduğunu vurgulayarak, “Büyüme bütçe disiplini, yapısal reformlar ve geleceğe yönelik yatırımlarla sağlanabilir” dedi.

 

ABD Başkanı Barack Obama da büyüme ile bütçe disiplininin birbirine rakip unsurlar olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Hepimiz vatandaşların bizden beklediği refaha ulaşabilmek için, hem büyümeyi hem de bütçe disiplinini koruyarak istikrarı sağlamakla görevliyiz.”

 

"YUNANİSTAN EURO BÖLGESİ'NDE KALMALI"

Öte yandan Sekizler Grubu ülkelerini düşündüren bir diğer konu da seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması üzerine yeniden genel seçime gitme kararı alan Yunanistan. Zirvede Yunanistan’ın Euro Bölgesi'nde kalmasının istendiği vurgulandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel bunun bazı koşulları olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: “Bugün tartışmaya katılan herkes, tüm Sekizler Grubu ülkeleri, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istiyor. Ancak bunun koşulları Yunanistan’ın altına imza attığı yükümlülüklerini yerine getirmesi.”

 

Zirvede ele alınan bir diğer ekonomik konu da petrol fiyatları oldu. ABD Başkanı Barack Obama ABD’de nispeten yüksek seviyedeki petrol fiyatları nedeniyle G8 ülkelerinden gerektiği takdirde stratejik petrol rezervlerini devreye sokmalarını istemişti. Ancak Obama’nın bu talebi zirvede kabul görmedi.

 

"BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLEBİLİR"

Zirvede İran ve Suriye’nin durumu da değerlendirildi. Zirvenin sonuç bildirgesinde, İran bir kez daha nükleer programını açıklığa kavuşturmaya çağırıldı. ABD Başkanı Barack Obama İran’a yönelik uluslarararası baskının sürdürülmesi uyarısında bulunarak umutlu olduğunu dile getirdi ve “İhtilafın barışçıl şekilde çözülmesi umudu her zaman mevcuttur" dedi.

 

Obama, Suriye konusunda ise Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başını çektiği barış planına bağlı kalınması ve bu planın uygulanması gerektiğini vurguladı. Ancak zirvede Rusya’nın, Şam’da bir iktidar değişikliğinin dışarıdan dayatılamayacağı mesajı verdiği ifade edildi. Ayrıca Rusya’nın talebi üzerine, Suriye’deki bombalı saldırıların da kınandığı belirtiliyor.

 

Sekizler Grubu ülkeleri, Afganistan’a da demokratik bir ülkenin yapılanması konusunda destek sözü verdi. Ancak ülkenin alacağı malî yardım konusunda kesin bir meblağ dile getirilmedi. Bunun haziran ayında Tokyo’da yapılacak zirvede kararlaştırılması bekleniyor.

 

©Deutsche Welle Türkçe