ABD Başkanı Barack Obama, İran'la nükleer müzakereler devam ederken Kongre'de İran'a yönelik bir yaptırım tasarısının geçmesi halinde bunu veto edeceğini söyledi.

Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemeye yönelik, kapsamlı, diplomatik bir çözüm arayışını sürdürürken uluslararası toplumun birlik halinde kalması gerektiği noktasında Cameron ile mutabık olduklarını belirtti.

KONGRE'YE 'BEKMELEDE KAL' ÇAĞRISI

Obama, "ABD'nin çok uzun süredir karşılaştığı en zorlu ve en kalıcı ulusal güvenlik sorunlarından biri" olarak tanımladığı bu meseleye diplomatik çözüm bulunması ihtimalini tehlikeye atacak türden yaptırımları devreye sokmada Kongre'ye "beklemede kalması" çağrısı yapan Obama, "Kongre'nin sabır göstermesi gerekiyor. Dün Demokrat Kongre üyelerine de söylediğim gibi, masama bir tasarı gelirse veto edeceğim. Bunu neden yaptığıma dair argümanımı da Amerikan halkına sunacağım. (Kongre üyelerine) Olası bir savaşa girme ihtimali kalmadan büyük bir sorunu çözebilme fırsatına sahip olup olmadığımızı görmek için (yaptırım adımını) birkaç ay ertelemelerini rica ediyorum" ifadesini kullandı.

"KONGRE'YE MESAJIM ŞU: 'ATAEŞ ETMEYİN'"

Obama, bir gazetecinin, "Eğer müzakereler başarısız olursa, en muhtemel alternatifin savaş zemini olduğu mesajını mı veriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "İran'la müzakereler başarısız olursa hemen savaş zeminine gireceğimiz yönünde bir öngörüde bulunmuyorum. Eğer İran'ın nükleer silah elde etmesini önlememiz gerektiği görüşündeysek, diplomasinin başarısız olması halinde bu hedefi başarmak için başka seçeneklere de bakmamız gerektiği ihtimalini göz önüne almalıyız" diye konuştu.

Hiç kimsenin "kötü bir anlaşma" peşinde olmadığını, buna müsaade etmeyeceklerini ve varacakları olası bir anlaşmanın da sadece Kongre üyeleri tarafından değil, nükleer programların teknik boyutlarını bilen kişiler tarafından detaylıca inceleneceğini söyleyen Obama, "Dolayısıyla burada önemli olan şu; o noktaya ulaşamayabiliriz de ama nükleer meseleyi barışçıl biçimde çözebilme şansına sahibiz. Kongre'ye şu anda ana mesajım; ateş etmeyin" dedi.