ABD Başkanı Barack Obama'nın Almanya ziyareti öncesinde Hannover'de on binlerce kişinin katıldığı gösteride, ABD ile AB arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması protesto edildi.

Obama'nın yarın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geleceği Hannover kentinde düzenlenen gösteriye sendikalar, çevre ve tüketici örgütleri, sivil toplum kuruluşları ile muhalefet partileri destek verdi.

Opera Meydanı'nda toplandıktan sonra kent merkezinde yürüyüşe geçen göstericiler, attıkları sloganlarla, AB ile ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) ve AB ile Kanada arasında planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'nı (CETA) protesto etti.

Sputnik’in haberine göre; Almanya'nın farklı bölgelerinden Hannover'e gelen eylemciler, gösteri boyunca 'TTIP ve CETA defol!', 'Demokrasiyi koruyun, TTIP'i durdurun', 'Kim gizli gizli müzakere ediyorsa, yalan söylüyordur', 'Adil bir ticarete, haklara, standartlara evet, TTIP'e hayır' yazan döviz ve pankartlar taşıdılar.


Gösteri sırasında katılımcı kuruluşlar adına okunan ortak bildiride, TTIP ve CETA serbest ticaret anlaşmalarının çok uluslu şirketlerin çıkarlarını koruduğu, kamuoyundan gizli bir şekilde müzakere edildiği belirtilerek, anlaşmanın uygulamaya girmesi durumunda bunun çevre, ekoloji, doğal tarım ve hayvancılık, istihdam ve sosyal haklar gibi birçok alanda olumsuz sonuçları olacağı kaydedildi.

Hannover'deki gösteriyi düzenleyen organizatörler, protestoya yaklaşık 90 bin kişinin katıldığını açıklarken, polis katılımın 35 bin düzeyinde olduğunu bildirdi.

Hannover kentinde pazar günü de kendilerini bağımsız barış aktivistleri olarak tanımlayan grupların Obama'nın ziyareti ve TTIP'e karşı yürüyüş düzenlemesi bekleniyor.

(Kaynak: Sputnik)