Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayı sonunda nükleer zirve için ABD'ye gitmeye hazırlanırken, ABD Devlet Başkanı Barack Obama, The Atlantic'ten Jeffrey Goldberg'e konuştu. Obama'nın Erdoğan için "beceriksiz" ve "otoriter" sözlerini kullandığı yazıldı.

Goldberg'ün yazıda kullandığı ifadeler şöyle: 

''Diğer bazı liderler de Obama'nın canını sıkıyor. Eskiden Obama, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Doğu ile Batı arasında köprü olabilecek ılımlı bir Müslüman lider olarak görüyordü. Şimdiyse Obama onu, o kocaman ordusunu kullanarak Suriye'ye istikrar getiremeyen bir beceriksiz ve otoriter biri olarak görüyor.''

Bu ağır sözler, Obama'nın 7 yılı aşkındır süren başkanlığı süresince Erdoğan hakkında kullandığı en ağır sözler olarak kayıtlara geçti.

OBAMA'NIN SÖZLERİ DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜNE SORULDU

Obama'nın söylediği belirtilen ağır sözler ABD Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bir gazetecinin "Röportaja göre Başkan Obama, şimdi Erdoğan'ı 'beceriksiz' ve 'otoriter' olarak niteliyor. Suriye'ye istikrar getirmek için güçlü ordusunu kullanmayı reddettiğini söylüyor. Türkiye'nin ordusunu kullanma yönünde bir beklentisi mi vardı?" şeklindeki sorusu karşısında Obama'nın Erdoğan'a yönelik sözlerini yorumlamaktan kaçındı.

Obama'nın röportajda söylemiş olduğu öne sürülen sözleri inkar etmeyen Toner soruyu, "Röportajın farkındayız. Çok geniş kapsamlı konuları içeren bir röportaj. Obama'nın ne dediği ya da demediği konularında konuşmayacağım. Şurası açık ki Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Ortada karmaşık bir IŞİD sorunu var, Türkiye ile değişik konularda stratejik farklılıklarımız var. Ama bununla birlikte Türkiye önemli adımlar attı, sığınmacılara kapısını, IŞİD ile mücadelede bize İncirlik üssünü açtı" diye yanıtladı.