Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler'in uyarılarına karşın üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirdi.

Pyongyang'ın geleneksel müttefiki Çin'in de eleştirisine hedef olan nükleer deneme uluslararası düzeyde yoğun tepkilere yol açtı.

Kuzey Kore haber ajansı yeraltı denemesinde kullanılan nükleer cihazın öncekilerden daha küçük ve daha hafif ama daha şiddetli patlayıcı güce sahip olduğunu duyurdu.

Gözlemciler, eğer Kuzey Kore tarafının iddiaları doğruysa, Pyongyang'ın bir füzeye yerleştirebileceği bir nükleer silah başlığına sahip olabileceğine dikkat çekiyor.

Kuzey Kore 2006 ve 2009'da iki kez nükleer deneme gerçekleştirmiş, geçen ay da BM'nin yeni yaptırım kararlarına yanıt olarak üçüncü denemeyi gerçekleştireceğini duyurmuştu.

TEPKİLER

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, denemeyi BM kararlarının ''açık ve vahim ihlali, istikrarsızlaştırıcı bir provokasyon'' olarak niteledi.

ABD Başkanı Barack Obama da, ''büyük bir kışkırtma eylemi'' olarak nitelediği deneme konusunda derhal ve güvenilir bir uluslararası karşılık çağrısında bulundu.

Çin de, müttefikinin denemesine katiyen karşı olduğunu vurgularken, Güney Kore ve Çin de ulusal güvenlik konseylerini toplantıya çağırdı.

DENEME DEPREM YARATTI

Bu arada Gözlemciler, ülkede 4.9 büyüklüğünde yüzeye yakın bir deprem yaşandığını kayıt altına aldı.

Depremin merkezinin Punggye-ri yer altı nükleer deneme merkezi olduğu ve merkezde son haftalarda bazı faaliyetlerin tespit edildiği de belirtiliyor.

Çin sismoloji yetkilileri de 4,9 şiddetinde sarsıntının yaşandığı ve derinliğinin "sıfır" kilometre olduğunu duyurdu.

"Kuzey Kore'nin denemesinin" ardından, Güney Kore ordusunun, "sınır ötesi potansiyel provokasyonlar için" alarm durumuna geçtiği bildiriliyor.

Son yaşanan sismik faaliyetin merkezinin de geçmiş bu yıllarda yapılan nükleer denemelerin merkezine yakın olduğu belirtiliyor.

Japonya'nın Meteoroloji Ajansı, sarsıntının "normal bir depremden farklı özelliklere sahip olduğunu" duyurdu. (BBC TÜRKÇE)