Norveç’te 22 temmuz 2011’de Anders Behring Breivik’in saldırılarında hayatlarını kaybedenler anıldı. Oslo’da hükümet binalarına yönelik bombalı ve Utoya adasındaki gençlik kampına silahlı saldırılarda hayatını kaybeden 77 kişiyi anma törenlerinin ilki saat 10.00’da hükümet binalarının bulunduğu meydana çelenk konulmasıyla başladı. Törene başbakan Jens Stoltenberg, Kilise Bakanı Rigmor Aastrud, Savunma Bakanı Grete Faremo, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide katıldılar. 

Başbakan Stoltenberg yaptığı konuşmada “22 temmuz 2011 tarihinde yapılan terör saldırılarından çok şey öğrendik. Terör ve şiddete karşı değerlerimiz daha da güçlendi. Ülkemizin yüzde yüz güvenli bir ülke olması için, sınırlarımızın kapatılması ve kapalı bir ülke olmamız gerekir. Ama Norveç hiçbir zaman kapalı bir ülke olmayacak. Toplumumuz, terörle mücadelede daha güçlü olmayı öğrendi. Aşırı sağcılara karşı daha dikkatli ve mücadeleci olmamız gerekiyor. Avrupa’da giderek artan aşırı sağcılık hepimizi endişelendiriyor. 22 temmuz her yıl anmamız gereken bir tarih. 22 temmuz normal bir tarih değil, hayatını kaybedenleri, değerlerimize yapılan saldırıyı anacağımız bir tarih. Her sabah uyandığımızda bunu düşünürsek, hayatını kaybedenleri en iyi şekilde anmış oluruz” dedi.

Anma törenine katılanlar ünlü Norveçli trompetçi Arne Hjort’un müzikleriyle duygulandılar.

GİZEM DE ANILDI

Bombalı saldırıda hayatını yitirenlerin yakınları ile hükümet binalarında çalışanların katıldığı törenin ardından Saat 14.00’de Oslo Katedralinde düzenlenen dini törene yine bombalı saldırıda ve Utoya adasında hayatını kaybedenlerin yakınları ile, saldırılardan yaralı ve sağ kurtulanlar katıldılar. Katedraldeki törene Kraliyet ailesi de katıldı.

Utoya adasındaki saldırıda hayatını kaybeden Türk kızı Gizem Doğan’ın ailesi ise, saat 18.00’de Trondheim şehrinde Belediye Parkında düzenlenen anma törenine katıldı. Trondheim’deki törenin konuşmacısı Sosyal Demokrat İşçi Partisi İkinci Başkanı Erlend Moen “böyle bir törende konuşma yapmak çok zor ama gerekli. Hayatını yitirenleri saygıyla anıyoruz. 22 Temmuz 2011’i hiçbir zaman unutmayacağız”dedi. Anma töreninde değişik müzik grupları da sahne aldılar. Ülkenin değişik bölgelerinde düzenlenen anma örenlerinin en anlamlısı ise İşçi Partisi Gençlik Teşkilatı üyelerinin Utoya adasına çıkarak çiçek bırakmaları oldu. Gençler adadaki katliamdan sonra çok büyüdüklerini ve katliamın kendilerini olgunlaştırdığını söylediler. (Sky Türk)