Karaciğer kanserine yakalanan Nobel ödüllü Çinli muhalif Liu Xiaobo geçen haziran ayının ortasında cezaevinden hastaneye kaldırılmıştı. 

Shenyang adli makamları, Liu Xiaobo'nun polis denetimi altında hastanede tedavi görürken yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

DIŞ ÜLKELERDE TEDAVİSİNE İZİN VERİLMEDİ 

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Liu Xiaobo Çin Komünist Partisi'ni eleştirme cesareti gösteren ve demokrasi için barışçıl yoldan mücadele eden bir insan hakları savunucusu olarak tanınıyordu.

Çin hükümeti ağır hastalığını bilmesine rağmen Liu Xiaobo'nun eşi ile birlikte dış ülkelerde tedavi görmesine izin vermedi. Bu tavrından dolayı da Batılı politikacılar ve insan hakları savunucuları tarafından sert bir biçimde eleştirildi. 

Liu Xiaobo 2010 yılında demokrasi ve insan hakları doğtulsundaki çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü, ancak Çin yönetimi bundan rahatsız oldu. Mesleği yazarlık olan Liu yıllarını cezaevinde geçirmeye başlarken, eşi başkent Pekin'deki evlerinde göz hapsinde tutuldu.

DURUMU GEÇEN HAFTA KÖTÜLEŞMİŞTİ 

Doktorlarının verdiği bilgiye göre, yazarın sağlık durumu geçen haftadan bu yana önemli ölçüde kütüleşmişti. Hafta başından bu yana da durumu hayati tehlike arz ettiğinden yoğun tıbbi müdahalede bulunuluyordu. Ölümünden bir gün önce doktorlar hastanın nefes alamadığını ve organ yetmezliği ile karşı karşıya olduğunu açıkladılar.

Ailesinin Liu'nun suni solunum cihazına bağlanmasını reddettiği bildirildi. Ancak bu açıklamanın doğru olup olmadığı bilinmiyor. Hem Liu Xiaobo hem de aile fertleri hastanede polis gözetimi altında tutuluyor ve gazeteciler ile konuşmalarına izin verilmiyordu.

DIŞ ÜLKELERDEN TADAVİ TEKLİFLERİ REDDEDİLMİŞTİ

Çin'deki sansür makamları Çin medyasının Liu Xiaobo hakkında yayın yapmalarını engelliyordu. Yazarı geçen hafta sonu Shenyang kentinde ziyaret izni alabilen iki yabancı doktor Liu'nun karaciğer kanserine yakalanmış oluduğu ve hastalığın son evresinde bulunduğu teşhisinde bulundular. 

Heidelberg'li Alman uzman doktor Profesör Markus Büchler ile Amerikalı kanser uzmanı Joseph M. Herman, -Çinli meslektaşlarının aksine- Liu Xiaobo'nun hastalığının son evresinde de dış bir ülkeye sevk edilebilecek durumda olduğu sonucuna vardıklarını açıkladılar.

Heidelberg ve Texas üniversitelerinin klinikleri Liu Xiaobo'yu tedavi etmeye hazır olduklarını bildirmişler, ancak Pekin bu teklifi reddetmişti.