Berlin'de çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı Neukölln ilçesinin belediye başkanı Buschkowsky'nin "Neukölln Her Yerde" adlı kitabı eleştirilerin odağında. Buschkowsky ırkçılık suçlamasıyla karşı karşıya.

 

Almanya'da 21 Eylül'de piyasaya çıkan “Neukölln Her Yerde” adlı göçmenlere ilişkin kitap tartışmalara yol açıyor. Berlin’in Neukölln İlçesi Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky’nin yazdığı kitap, Almanya’da izlenen uyum politikasına yönelik eleştiriler içeriyor.

 

Ancak Buschkowsky, kitabında göçmenlere ilişkin genellemeler yaptığı gerekçesiyle eleştirilerin de hedefi oluyor. Sosyal Demokrat Partili Buschkowsky, geçtiğimiz günlerde Berlin'de ilk kez okuyucularıyla bir araya gelerek kitabını tanıttı. Buschkowsky okuyuculardan büyük alkış alırken, etkinliğin düzenlendiği An der Urania adlı kültür merkezinin önü protesto gösterilerine sahne oldu.

 

İLK KEZ OKUYUCULARLA BİR ARAYA GELDİ

Berlin'in Neukölln İlçesi Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky'nin “Neukölln Her Yerde” kitabı, Almanya'da kısa süre içinde çok satan kitaplar listesinde birinci sıraya yerleşti. Kitabın tanıtımı için düzenlenen etkinliğe de ilgi yoğundu. An der Urania adlı kültür merkezinin 850 kişilik salonunda, neredeyse hiç boş koltuk yoktu.

 

Nüfusu yaklaşık 316 bin olan Neukölln'de yaşayanların yüzde 41'ini göçmen kökenliler oluşturuyor. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Buschkowsky, özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı bu ilçenin 11 yıldan bu yana belediye başkanlığını yürütüyor. Buschkowsky, gözlem ve deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı "Neukölln Her Yerde" adlı kitabında, çok kültürlülüğün başarısızlığa uğradığını öne sürüyor.

 

Almanya'da izlenen uyum politikasını da eleştiren Buschkowsky, göçmenlerden beklentisini şu sözlerle dile getirdi: “Göçmenlerden beklentim şu; göç ettikleri ülkenin bir parçası olmaya hazır olmalılar ve bu toplumun kurallarına ayak uydurmalı, bunları kabul etmeliler. Bu bence göçün temel ilkelerinden biri…”

 

OKUYUCULARDAN DESTEK

Buschkowsky'nin bu sözleri dakikalarca alkışlandı. Buschkowsky'e göre, işsizliğin yoğun, sosyal yardımla geçinenlerin sayısının yüksek olduğu ilçedeki durum çocuklara da kötü örnek oluyor. Neukölln'deki göçmen kökenli çocukların neredeyse yarısının sosyal yardımla geçinmeyi normal karşıladığını öne süren Buschkowsky, çocukların eğitimine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguluyor.

 

Buschkowsky, göç ve uyum konusundaki görüşleri ile okuyucularının da büyük ölçüde desteğini alıyor. Buschkowsky'nin katıldığı etkinliği izleyen bir kadın görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: "Frankfurt Main'in yakınında yaşıyorum. Kanımca orada da aynı sorunlar mevcut. Buschkowsky'e hak veriyorum. Ama şunu da söylemek gerekiyor; yabancıların yanı sıra Almanlar arasında da toplum dışında kalan, çocuklarını yetiştirebilecek durumda olmayan aileler var.”

 

Erkek bir okur da, Buschkowsky'e hak veriyordu: "Buschkowsky, her şeyi açıklıkla dile getirdi. Bizim kültürümüze ilişkin, bizim normal karşıladığımız şeyleri yapmak istemeyen insanların olduğu doğru."

Bir diğer kadın okuyucu ise şunları söyledi: "Açık ve dürüst oluşunu çok beğeniyorum. Özellikle çocuklar ve aileler için çaba göstermesini çok önemli buluyorum. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz.”

 

BUSCHKOWSKY'İ PROTESTO

Neukölln Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky, kitabı ile eleştirilerin de hedefi oldu. Nitekim, etkinliğin düzenlendiği kültür merkezinin önü protesto gösterisine sahne oldu.

 

Twitter üzerinden örgütlenen yaklaşık 50 kişilik grup, “ırkçılık her yerde” şeklinde sloganlar attı. Buschkowsky'nin ayrımcılık yaptığını öne süren grup üyeleri, örneğin kitapta bütün Afrikalıların tembel ve uyuşturucu bağımlısı veya Türk ve Arap erkeklerinin sadece kahvehanelerde zaman geçiyormuş gibi gösterildiğini belirtiyor.

 

Buschkowsky kitabıyla Yeşiller ve Sol Parti'nin yanı sıra Sosyal Demokrat Parti'den bile siyasetçilerin tepkisini topladı.

 

NEUKÖLLNLÜLER DE TEPKİLİ

Kitap özellikle de Neukölln'de yaşayanların tepkisine yol açtı. Arap kökenli bir kadın “Ben uyum sağladım ama bu ne belediye başkanı ne de başkaları tarafından görülüyor” diyor.

 

Türk kökenli bir diğer Neuköllnlü ise böyle kitapların uyuma destek değil köstek olduğu görüşünde: "Biz buraya uyum sağlamak istiyoruz, toplumun bir parçası olmak istiyoruz, daha doğrusu toplumun bir parçasıyız. Bu tür kitaplarla buna teşvik değil engel olunduğunu düşünüyorum.”

 

© Deutsche Welle Türkçe

Haber: Jülide Danışman / Berlin

Editör: Hülya Köylü