İsrail, İran’ın nükleer programı dosyası konusunda dünya liderleriyle Tahran arasında üzerinde tartışılan anlaşmayı reddettiğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenhayu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Cenevre’de dün başlayan görüşmelere bugün katılacak olması İran’ın nükleer programı konusunda bir ön anlaşmaya varılacağı yönündeki iyimserliği artırdı.

Netenyahu, söz konusu anlaşmayı tanımadığını açıkladı:

“İran yüzyılın anlaşmasına vardı, uluslararası toplum da kötü bir anlaşmaya sahip olmuş oldu. Bu çok kötü bir anlaşma. İsrail bu anlaşmayı reddediyor. Bu benim görüşüm bölgede bir çok kişi tarafından da paylaşılıyor.”

Cenevre’de devam eden görüşmelerde İran’ın uranyum zenginleştirmeye son vermesi ve bunun karşılığında Tahran’a yönelik yaptırımların sınırlı bir süre için yumuşatılması üzerinde görüşülüyor.

İran, nükleer faaliyetlerinin tamamen barışçıl olduğunu ve enerji ihtiyacını karşılamak için yapıldığını savunuyor

Euronews muhabiri Cenevre’de devam eden görüşmeleri şöyle özetledi.

“Toplantılarda üst düzey liderlerin sayısının artması görüşmelere de hareketlilik getirdi. Üzerinde büyük baskı olan her iki tarafın olası uzlaşısı uzun yıllar süren ihtilafın ardından tarihi bir anlaşmayla sonuçlanabilir.” (euronews)