Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı terör hücresinin öldürdüğü 8'i Türk 10 kişi için başkent Berlin'de devlet töreni düzenlendi. Başbakan Merkel konuşmasında kurbanların ailelerinden özür diledi.

 

Berlin’in Gendarmenmarkt Konser Salonu'nda düzenlenen törene başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere çok sayıda politikacının yanı sıra Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı terör hücresinin cinayetlerine kurban giden 10 kişinin aileleri ve yakınları katıldı.

 

Anma toplantısında kurbanlar için 12 mum dikildi. Mumlardan 10'u Neo-Naziler tarafından öldürülen kurbanlar için, bir tanesi şimdiye kadar ırkçı teröre kurban gidenler ve bir tanesi de Almanya'nın geleceğine olan "umut" için törende yer aldı.

 

Başbakan Merkel törende yaptığı konuşmada, kurbanların ailelerinden işlenen cinayetler nedeniyle af dilerken, cinayetlerin tamamen aydınlatılacağı sözünü de verdi.

 

Cinayetlerin çok uzun süre karanlıkta kaldığını söyleyen Merkel, Almanya'da çok az sayıda insanın cinayetlerin arkasında aşırı sağcı bir eğilimin saklı olduğuna ihtimal verdiğini belirtti. Cinayetlere kurban gidenlerin yakınlarının güvenlik birimlerince gördüğü muameleyi de eleştiren Merkel, "O yıllar kurban yakınları için tam bir kabus olmalı. Bu durum bizler için çok can sıkıcı. Bunun için kurban yakınlarından özellikle af diliyorum" diye konuştu.

 

Neonazi kurbanlarının bugün anıldığı tek yer Berlin değildi. İşverenler ve sendikalar kurbanların anısına saat 12:00'de bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Başkent Berlin'de ve Bonn'da bayraklar yarıya indirildi.

 

'ARTIK YALNIZ DEĞİLSİNİZ'

Bu anma toplantısının eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un çağrısı üzerine gerçekleştiğini dile getiren Merkel, "Kimse size kocanızı, babanızı ya da oğlunuzu geri getiremeyecek. Hiç kimse sizin kaybınızı geri getiremez ancak bu toplantı yalnız olmadığınızı gösteriyor. Almanya Başbakanı olarak bu cinayetlerin sorumlularını adalet önüne çıkaracağımıza ve sadece bununla kalmayıp, böyle bir olayın bir daha meydana gelmemesi için gerekli bütün önlemleri alacağımıza söz veriyorum" dedi.

Kurbanlara "Neo-Nazi terörü bizim ülke için bir utançtır" sözleriyle seslenen Merkel, "Pembe Panter'li videoları izledim. Bu görüntüleri izlediğimde insanların nasıl bu hale geldiğini düşündüm, bu insanların nasıl taraftar bulduklarını düşündüm. Demokrasimizin düşmanları sosyal devletin bazı zayıf noktalarını kullanarak taraftar topluyor. Buna izin vermemeliyiz" şeklinde konuştu.

 

Almanya Başbakanı Merkel, konuşmasının sonunda bu toplantıyı düzenleyen sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ırkçılık ve nefrete karşı duran herkese teşekkür ettiğini de söyledi.

 

'BİLİYORUM, BABAM BENİMLE GURUR DUYUCAK'

Yaklaşık bin 400 kişinin katıldığı toplantıda Neo-Nazi terörüne kurban giden Türklerin yakınları adına, babasını saldırıda kaybeden Semiya Şimsek konuştu. Semiya Şimsek, "Bir kenara çekilip beklersek, bu bize bir şey kazandırmaz" şeklinde konuştu. "Bu konuşmayı yaptığımda babamın benimle gurur duyacağını biliyorum" diyen 25 yaşındaki Semiya Şimsek, babasını kaybetmesine rağmen uzun yıllar sanki uyuşturucu mafyasıyla bağlantıları varmış gibi zan altında tutulduklarını hatırlatarak, o dönemde annesine yapılan baskıyı ve çocuk olarak yaşadığı travmaya dikkat çekti.

 

Aşırı sağcı teröristlerin saldırısında hayatını kaybeden Türklerden birinin kızı olan Gamze Kubaşık da Nazım Hikmet'in "Davet" şiirini okudu. Türk kökenli Alman oyuncu Erol Sander Ahmet Muhip Dranas'ın "Kar" şiirini okurken, Alman sanatçı Iris Barben de Alman yazar Heinrich Böll'den bir alıntı yaptı.

 

Anma töreninde ayrıca Cemal Reşit Rey ve Johann Sebastian Bach’ın eserleri Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi Senfoni Orkestrası tarafından icra edildi. Toplantıda Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı olması beklenen Joachim Gauck da hazır bulundu.

 

2011 yılının Kasım ayında, yıllardır işlenen cinayetlerin Neo-Nazi'ler tarafından işlendiğinin ortaya çıkması, Almanya’da büyük infial ve şaşkınlık yaratmıştı. Irkçı şiddetin kurbanları için devlet töreni düzenlenmesi girişimi ise eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un geçen yıl kasım ayında kurban yakınları ile biraraya gelmesinin ardından gündeme gelmişti.