Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani  sorunların şiddetle çözülemeyeceğini ifade ederek, “Erbil ile Bağdat arasında ciddi bir diyaloğun başlatılması için AB ve BM olumlu rol üstlenebilir” dedi.
 
Neçirvan Barzani, Erbil'de Avrupa Birliği'nin (AB) yeni Irak Büyükelçisi Ramon Blecua ve beraberindeki heyeti kabul etti.
 
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmede Irak ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.
 
Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin referandumdan önce olduğu gibi şimdi de Erbil ile Bağdat arasında ciddi bir diyaloğun olmasını arzu ettiğini belirterek, “Hiçbir sorun şiddet ve gerginlikle çözülmez, tek çözüm yol diyalog ve karşılıklı anlayıştır” dedi.
 
Neçirvan Barzan, Birleşmiş Milletler (BM), AB ve uluslararası toplumun Erbil ile Bağdat arasında diyalog zeminin hazırlanması konusunda olumlu rol üstlenebileceğini kaydetti.

Barzani, “Kürdistan halkı referandumla isteğini açıkladı. Şimdi, diyalog ve müzakerelerin yolundaki engeller kaldırılmalı ve bölgedeki istikrar korunmalı”
 
Ramon Blecua ise, BM'nin gözetiminde Erbil ile Bağdat arasında ciddi bir diyalog başlatılmasını temennisinde bulunarak, “Bu açıdan uygun zeminin sağlanması için AB her türlü desteye hazır” ifadesini kullandı.

(Kaynak: Rudaw)