NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk emniyet teşkilatında 9 binin üzerinde polisin görevden uzaklaştırılması ve binin üzerinde emniyet görevlisinin gözaltına alınmasına yönelik açıklamalarda bulundu. 

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre Stoltenberg, Türkiye’yi hukuk devleti ilkelerine tam riayet etmesi konusunda uyararak, "Tabii ki Türkiye kendini koruma ve darbe girşiminin ardındakileri cezalandırma hakkına sahip. Ama bu tabii ki hukuk devleti ilkelerine tam saygı çerçevesinde gerçekleşmelidir" dedi. 

Hukuk devleti ilkelerine tam bağlılığa büyük önem verdiğini kaydeden NATO Genel Sekreteri bunun Türk liderlerle daha önce de konuşulmuş bir konu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Irak, Suriye ve Rusya’ya yakın stratejik coğrafi konumu nedeni ile NATO için önemli bir müttefik olduğunu vurgulayan Stoltenberg, 28 üye ülke liderlerinin katılacağı mayıs ayındaki ittifak zirvesinde üstesinden gelinmesi gereken zorlukları ele almak için çabalayacağını kaydetti.

GÖZLATILARA ALMANYA'DAN TEPKİ

Türkiye’de emniyet teşkilatına yönelik operasyonlardaki toplu gözaltı işlemlerine dün de Almanya’dan tepki gelmişti. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, darbe girişiminin etraflıca araştırılmasının doğru olduğunu belirterek, "Ancak darbenin ardından bu kadar uzun süre geçtikten sonra binin üzerinde kişinin gözaltına alınmasının gerçekten orantılı olduğuna inanmak zor" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Emniyet Genel Müdürlüğü, darbe girişiminden sorumlu tutulan Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile 9 bin 103 polisin açığa alındığını duyurdu. Evvelki gece de hakkında yakalama kararı verilen 3 bin 224 kişiye yönelik operasyon düzenlenmiş ve binin üzerinde kişi gözaltına alınmıştı.