Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da dün ülkenin kuzeyinde bulunan Kachin eyaletinde, öğleden sonra bir yeşim taşı madeni yakınlarında meydana gelen toprak kaymasında en az 90 kişi öldü, 100'den fazla kişi kayboldu.

"DURUM ÇOK KÖTÜ"

Bölgedeki toplum liderlerinden olan ve yeşim taşı ticaretiyle ilgilenen Brang Seng, dağdaki madenden gelen cevher atığını eleyerek yeşim taşı arayan köylülerin toprak altında kaldığını, cenazeleri molozların içinden çıkardıklarını, durumun "çok büyük derecede kötü" olduğunu bildirdi.

Yerel basına göre, Kaçin Eyaleti Halkla İlişkiler ve Enformasyon Dairesi Başkanı U Htein Lin Aung, bir yeşim madenindeki toprak yığınının sabah saatlerinde madencilerin uyuduğu barakaların üzerine kaydığını belirtti.

Yaklaşık 61 metre yüksekliğindeki toprak yığınının madencilerin uyuduğu 70 barakanın üzerini kapattığını söyleyen U Htein, şimdiye kadar göçük altından madencilerin cesetlerinin çıkarılmaya başlandığını ifade etti.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği madende en az 90 kişinin hayatını kaybettiğini bildirildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre devlet denetimindeki Global New Light of Myanmar adlı gazete, birçok kişinin uykuda can verdiğini yazdı.

Olayın madenciler uyurken meydana gelmesi nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Barakalarda, madenlerden çıkarılan toprağın içinde yeşim arayan göçmen madencilerin barındığı ifade ediliyor.

Çin ile sınır olan Kachin eyaleti, dünyanın en kaliteli yeşim madenine ev sahipliği yapıyor. Yeşimden elde edilen yıllık milyarlarca dolar para, Myanmar'ın eski askeri yönetimi ile bağlantılı şirketlere ve şahıslara akıyor. Her yıl çok sayıda fakir köylü ve madenci ise yeşim çıkarma çalışmalarında hayatını kaybediyor.