Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından Musul’un IŞİD’den kurtarılması amacıyla başlatılan operasyon 4’üncü gününde devam ediyor.

Gazete Karınca’nın The Guardian’a dayandırdığı haberine göre IŞİD’in saldırılarından kaçan Musullular, kentte dışarıdan yeterli desteği görmeyi bekleyen ve eş zamanlı saldırılarla IŞİD’i kentten çıkaracak bir mücadeleyi yeraltında planlayan sivil bir direniş mevcut olduğunu anlattı.

Analizlere göre Musul’da IŞİD’e karşı sonuç alacak bir hamlenin geliştirilmesine haftalar ya da aylar var, ancak Musul’dan ilk çıkan yurttaşların açıklamaları sonucu yapılan yorumlara göre Musulluların bahsettiği yeraltında hücre tipinde örgütlenen direniş, güvenlikleri için gerekli şartlar oluştuğu an IŞİD’e ‘hayli ağır darbeler vurmaya’ hazır.

Peşmerge kontrol noktasında The Guardian’a konuşan iki Musullu yurttaşın iddialarına göre, gizli toplantılarla örgütlenen, eğitimler alan, kentin pek çok farklı noktasında yayılmış geniş bir direniş, yaşam alanlarını IŞİD’e bırakmamaya kararlı.

Birleşmiş Milletler (BM), Musul’un IŞİD’den kurtarılmasına yönelik operasyon süresince yüz binlerce insanın göç ederek güvenli bölgelere ulaşmaya çalışacağının beklendiğini açıklamıştı.

BM Göçmen Bürosu, Musul Operasyonu’yla birlikte 700 binden fazla kişinin göç etmesinin öngörüldüğünü belirtmişti.