Irak'ın Ninova eyaletindeki Emniyet Müdürlüğü, 'kadın kılığına giren IŞİD militanlarının kaçmasını önleme' amacıyla, Musul kentinde peçe takılmasını yasakladı.

Bas News'e konuşan Ninova Polisi Genel Müdürü General Wask Hemdani, Musul kent merkezinde kadınların peçe takmasını yasaklayan kararın Ninova Polis Genel Müdürlüğü tarafından alındığını duyurdu.

Açıklamasında Hemdani, şöyle konuştu: "Son günlerde Musul'da iyice sıkışan IŞİD militanları, çareyi kaçmakta bulmakta. Kaçarken de kullandıkları yol, kadın kılığına girip, peçe takmak. Aldığımız istihbaratlara göre, bazı militanlar bu yolla operasyonların yoğunlaştığı kentin batısından, operasyonların son bulduğu kentin doğusuna kaçmayı başarmış. Peçeyi yasaklayarak ve önlemleri artırarak kaçmalarının önünü tamamen almak istiyoruz."

ALMANYA'DA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI İSTENDİ

Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin başbakan adayı Alice Weidel ise başörtüsü yasağını savundu.

"Başörtüsü Almanya'ya ait değildir" diyen Weidel burka ve peçenin de 'her yerde' yasaklanması gerektiğini söyledi. Sağ popülist siyasetçi, yasağa karşı gelenlere ağır para cezaları uygulanması gerektiğini belirtti.

Tagesspiegel am Sonntag gazetesine mülakat veren Weidel, "Başörtüleri kamusal alanda ve sokakta yasaklanmalı. Bu, yasalarla sabit hale getirilmeli" dedi. İslam'da erkeklerle kadınların eşit olmadığını vurgulayan Weidel, başörtüsü ile erkeklerle kadınlar arasındaki ayrımcılığın görünür hale geldiğini ve başörtüsünün 'mutlak cinsiyetçi bir simge' olduğunu savundu.

"Din özel kaldığı ve saldırgan olmadığı müddetçe özel bir konudur" diyen Weidel eleştirilerinin "Almanya'ya tamamen uyum sağlamış, vergisini ödeyen, yasalara uyan Müslümanlarla bir ilgisi olmadığını" söyledi.

Röportajda Berlin'de tarafsızlık yasası uyarınca Protestan bir öğretmenin ucunda haç olan kolyesini takmasına izin verilmemesi de gündeme geldi. Uygulamayı abartılı bulduğunu belirten Alice Weidel kadın öğretmenin haç taşıyabilmesi gerektiğini söyledi.

AfD'nin ırkçı ve Yahudi düşmanı ideolojilerle arasına özel olarak sınır çekmesine gerek olmadığını da vurgulayan Weidel, "Bir seçim programımız var, bir temel ilkeler programımız var. Bunlar yeterli" diye konuştu.