Musul operasyonu 10. gününde devam ediyor. Ninova eyaleti emniyeti, Irak ordusunun Musul’un merkezine 4 kilometre yakınına kadar ulaştığını açıkladı.

Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yahya Resul yaptığı açıklamada, Irak ordusuna bağlı olarak görev yapan Haşdu’ş Şabi’nin Musul operasyonunda yeni bir cephe açacağını söyledi.

Kayyara beldesindeki askeri üste konuşlu bulunan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun sözcüsü de yaptığı açıklamada, “Irak ordusunun ilerlemesine karşılık olarak IŞİD’in de Musul’u kaybetmemek için direnişi artırdığını” söyledi.

PEŞMERGE 2 KÖYÜ ALDI, ÇATIŞMALAR FAZILYE’DE YOĞUNLAŞTI

Peşmerge güçleri ise Musul’un Başika bölgesine yakın Naveran Cephesi'nde Derık ve Canci köylerini IŞİD’den geri aldı. Ömer Kamçı köyünde ise IŞİD ile Peşmerge güçleri arasında yoğun çatışma yaşandı.

Peşmerge güçlerinin kontrolüne geçen köyde 15 IŞİD’li etkisiz hale getirildi. 5 bin nüfusa sahip olan Ömer Kamçi köyündeki halkın bir bölümünün Musul’a doğru bir bölümünün ise Fazılye köyüne doğru kaçtığı aktarıldı. Irak skynews haber ajansı, Fazılye köyünü elinde bulunduran IŞİD’in köyde sıkıştığını, halkın köyden çıkmasına izin vermeyen örgütün halkı kalkan olarak kullandığını belirtti.

SAYYAD: ABD IŞİD’LİLER İÇİN GÜVENLİ HAT OLUŞTURDU

Londra merkezli siyasi analiz kuruluşu Sayyad ise Musul operasyonuyla ilgili dikkat çekici iddialarda bulundu. Sayyad’ın analizine göre, ABD, IŞİD mensuplarının aileleriyle birlikte Suriye’nin doğusuna geçmeleri için güvenli hatlar oluşturdu.

IRAK PARLAMENTOSU: IŞİD 230’DAN FAZLA SİVİLİ ÖLDÜRDÜ

Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Abdülrahim Şamri, IŞİD'in dün Musul kırsalında 230'den fazla sivili öldürdüğünü açıkladı. Şamri'nin açıklamasına göre, Ninova eyaletinin çeşitli yerlerinde esir alınmış 190 sivil, Hammam el Alil kasabasında katledildi.

En az 42 sivil de Arij köyünde toplu infaz edildi. Bu infazların amacının bölgeyi terörize etmek için yapıldığını söyleyen yetkili, IŞİD'in Musul kırsalındaki kasabalardan çekilmeden önce sivilleri esir alıp başka yerlere götürdüğünü ve infaz ettiğini bildirdi.

IRAK ORDUSU KOJALİ BÖLGESİNE ULAŞTI

Irak ordusunun Musul’un doğusundan da ilerleyişi devam ediyor. Irak ordusundan yapılan açıklamada, ordunun Musul’un doğusunda ciddi bir ilerleme sağladığı kaydedildi. Irak Ordusu’nun Musul’un çok yakın bir noktasında bulunan Kojali bölgesine ulaştığı, IŞİD ile yaşanan çatışmaların doğuda bu bölgede yoğunlaştığı aktarıldı.

HAMDİYE BÖLGESİNİN ALINMASI YAKIN

Irak Ordusu ile IŞİD arasında bir diğer çatışma noktası ise el-Hamdaniye bölgesi. Irak ordusunun el-Hamdaniye’yi yakın bir zamanda IŞİD’in elinden alacağı ifade ediliyor. IŞİD, Musul’un kuzeyinde ise ABD yapımı Irak ordusuna ait Abrams modeli bir tankı tank savarla havaya uçurduğunu açıkladı.

IŞİD’İN ÜST DÜZEY SORUMLUSU MİLYONLARCA DOLARI ALIP MUSUL’DAN KAÇTI

Irak Merkezli Sumeria televizyonunun haberine göre IŞİD’in intihar bombacılarından sorumlu Ebu Mutez el-Kahtani, milyonlarca doları alıp Musul’dan ayrıldı. Haberde, IŞİD üyesi olan Almanya vatandaşı bir kadının da Mutez el-Kahtani’yle birlikte gittiği belirtiliyor.

(Kaynak: Tesnim Haber Ajansı)